03/07/12 19:02
(http://www.klassa.bg/)

Мит Ромни грабна 6 от 10 щата в републиканския супервторник

Мит Ромни затвърди позицията си на фаворит в борбата за кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия в САЩ, като завоюва победа в шест от 10 щата в така наречения супервторник. Бившият губернатор на Масачузетс спечели най-голяма подкрепа в родния си щат, в Айдахо, Върмонт, Вирджиния, Аляска и Охайо, съобщава Би Би Си. Така Ромни вече има 415 делегати, които ще дадат гласа си за него на националния конгрес на републиканците през август. За да получи привилегията да участва в президентския вот през ноември обаче, Ромни трябва да си подсигури 1144 делегати.
Въпреки успеха му на супервторник той не постигна очакваната категорична победа, която да му гарантира, че ще се изправи срещу демократа и настоящ държавен глава Барак Обама в борбата за Белия дом. Освен това резултатите на опонентите му – Рик Санторум, Нют Гингрич и Рон Пол, не са толкова неубедителни, че те да решат да се оттеглят от надпреварата, коментират анализатори.
Освен в Масачузетс Ромни с лекота „завладя” и либералния Върмонт и Айдахо, където пък голяма част от населението са мормони като самия републиканец.
Не така обаче стоят нещата в Охайо. Там разликата между Ромни и Санторум, който водеше според предварителните проучвания, е по-малка от очакваното. От общо 66 делегати мормонът взе 35, а ексгубернаторът на Пенсилвания – 21. Историята доказва, че всички кандидати на републиканците, които впоследствие са били избирани за президенти на САЩ, първо са печелили вота именно в Охайо.
Хеттрикът на Санторум в Северна Дакота, Тенеси и Оклахома пък не само му осигури още 84 делегати (с което спечелените от него стават 176), но и доказа твърдението му, че е „консервативната алтернатива на Мит Ромни”. Той се радва на симпатиите на религиозните консерватори благодарение на позицията си против еднополовите бракове и абортите.
Ексгубернаторът на Пенсилвания остана само с около 4% след Ромни и в битката за Аляска. Крайният резултат на двамата бе съответно 33 и 29 на сто.
Бившият председател на Камарата на представителите на американския Конгрес Нют Гингрич пък получи най-голяма подкрепа в родната си Джорджия. Той обаче не завоюва южните щати, на което се надяваше преди масовия вот във вторник. Въпреки това бе категоричен, че няма да се оттегля от състезанието за кандидатпрезидентската номинация.
„В тази борба има много зайци, които тичат бързо. Аз пък съм костенурката в случая – правя по една крачка напред”, коментира Гингрич.
Победата на Ромни в Аляска пък отне единствената надежда за категоричен успех в поне един щат на тексаския конгресмен Рон Пол.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване