03/08/12 19:45
(http://www.klassa.bg/)

Мария де Вилота стана първата жена пилот във Ф1 от 2005 г.

Испанката Мария де Вилота стана първата жена пилот във Формула 1 от 2005 година. 32-годишната състезателка подписа договор като тест пилот с отбора на „Маруся“ за сезон 2012. Преди нея на върха на моторния спорт редом до най-добрите мъже пилоти в света се състезаваше британката Катрин Лег. Кариерата в моторните спортове на Мария де Вилота е преминала през испанската Формула 3, Американските серии „24 часа на Дейтона“, Формула Суперлиа, а през август миналата година тя направи тестове с отбора на „Лотус Рено“ на френската писта "Пол Рикар".
"Много съм щастлива да бъда част от отбора на „Маруся F1“. Това е невероятна възможност, с която мога да се докосна до света на Формула 1. Ще имам възможност да карам новия болид на „Маруся“ по време на тестовете в Абу Даби по-късно през годината. Ще придружавам отбора в бокса през целия сезон и ще се уча от всички тези опитни хора", заяви единствената жена пилот във Формула 1 през сезон 2012.
Любопитна подробност е, че Мария де Вилота е запалена фенка на испанския гранд „Атлетико“ (Мадрид).
Същевременно седемкратният световен шампион Михаел Шумахер призна, че не очаква да се бори за победата в откриването на сезон 2012 във Формула 1. Гран при на Австралия е след десет дни и пилотът на „Мерцедес AMG“ очаква отборът на „Ред Бул“ в лицето на сънародника му Себастиан Фетел да бъде основен фаворит за първото място в Мелбърн. За последно Михаел се качи на подиума през 2006 година, когато в Гран при на Китай победи Фернандо Алонсо.
"Не очаквам да имам възможността да се боря за победа още при откриването на сезона в Мелбърн. Виждам „Ред Бул“ и Себастиан Фетел като основни претенденти за първа победа през 2012 година. Зад тях обаче ще е много оспорвано и всеки може да изскочи на подиума в последния момент", заяви Михаел. "Доволен съм от представянето на новия болид по време на предсезонните изпитания и очаквам да се представим на много добро ниво през новия сезон", завърши германецът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване