03/08/12 22:08
(http://e-vestnik.bg/)

Обама засега възпира Израел срещу иранската заплаха

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Три часа сериозно обсъждане на четири очи между Барак Обама и Бенямин Нетаняху в Белия дом в понеделник, на 5 март, предшествано от пресилени публични уверения от президента към произраелското лоби предния ден, изглежда намалиха шансовете израелският министър-председател да нареди нападение срещу Иран без зелена светлина от Америка.

Но макар и очевидно по-малко вероятно, евентуално нападение е все още възможно. “Когато става въпрос за сигурността на Израел, Израел има суверенното право сам да взема решенията. Затова вярвам, че Вие, г-н президент, разбирате, че Израел трябва да запази правото да се защитава”, настоя Нетаняху в началото на срещата в Белия дом.

Нетаняху каза, че да се позволи на Израел сам да взема решенията, когато става въпрос за неговата сигурност, е един от двата дълготрайни принципа на американската политика. Другият е, че “Израел трябва винаги да има възможността сам да се защитава от каквато и да е заплаха”. Той каза доста многозначително, че Обама многократно е споменал тези принципи в речта си пред Американско-израелската комисия по обществени въпроси (АИКОВ) предния ден.

Всъщност общият смисъл на президентската реч пред произраелското лоби и изявленията му пред медиите преди срещата с Нетаняху беше точно обратният. Обама многократно подчерта, че нито Израел, нито Америка би трябвало да се впускат във война срещу Иран, която може да има опасни последици, а по-скоро трябва да дадат шанс санкциите срещу иранския режим да проработят. “Ние наистина вярваме, че все още има възможност, която да позволи този въпрос да се реши по дипломатически път”, настоя президентът преди срещата с Нетаняху.

В своята реч пред АИКОВ президентът наистина спомена суверенното право на Израел да взима решения. Но думите му предполагаха, че той вижда това по-скоро като хипотетична причина Иран да се страхува от израелски удар, отколкото като реална и непосредствена опасност Израел да действа сам без съгласието на Америка: “Лидерите на Иран не бива да се съмняват в решимостта на Съединените щати, както не бива да се съмняват в суверенното право на Израел сам да взема решенията за това, което е нужно, за да гарантира своята сигурност.”

В публични изказвания и в частни разговори Обама показва истинска съпричастност към усещането на Израел, че ядрените амбиции на Иран са заплаха за съществуването на еврейската държава. “Никое израелско правителство не може да приеме възможността ядрени оръжия да попаднат в ръцете на режим, който отрича Холокоста, заплашва да изтрие Израел от картата и спонсорира терористични групи, поставили си за цел да унищожат Израел”, увери той публиката на АИКОВ, като подчерта, че разбира “дълбокото историческо задължение”, което лежи върху лидерите на Израел.

Обама призна, че плановете на Иран са световен проблем, и подчерта, че Америка ги разглежда като пряка заплаха за своите интереси в сигурността и преди всичко че той няма да позволи Техеран да се сдобие с бомба и ще използва сила, за да предотврати това, ако всичко друго се провали. “Моята политика по този въпрос няма да бъде политика на сдържане. Моята политика е да не допусна Иран да се сдобие с ядрени оръжия”, каза президентът в понеделник. “И както посочих в речта си вчера, когато казвам, че всички варианти са на масата, наистина го мисля”, заяви той.

От години израелските лидери искат Обама и Буш преди него да казват именно това. Обама го каза по-силно и по-ясно от всякога. Но Нетаняху искаше повече. При положение че проектът на Иран е в толкова напреднал етап - в понеделник Международната агенция за атомна енергия съобщи, че Иран не сътрудничи на нейните инспектори,- израелският министър-председател се надяваше да изтръгне от Обама окончателна “червена линия”, отвъд която Иран би се изправил ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване