03/08/12 19:12
(http://www.klassa.bg/)

Отпускат 300 млн. евро за енергийна ефективност

С 300 млн. евро ще се финансират проектите за енергийна ефективност на малките и средните предприятия. Това каза вчера заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова, която участва в откриването на фотоволтаичен парк край великотърновското с. Самоводене, съобщи БТА. През второто тримесечие на годината ще започне набиране на проектни предложения за повишаване на енергийната ефективност по Оперативната програма "Конкурентоспособност", каза Хубенова. Проектите ще бъдат финансирани по грантови схеми за 150 млн. евро, както и с още 150 млн. евро по кредитни линии на различни банки. Вече са одобрени над 50 предложения за 50 млн. евро на предприятия от т. нар. зелена индустрия. Тя връчи лиценза на корейската компания SDN за производство на ток от фотоволтаичните паркове край Самоводене и гр. Златарица. Двете централи са с обща мощност 42 мвт. Чрез инсталацията ще се намалят с 26 хил. т отделяните вредни емисии. SDN построи парка съвместно с корейската KOSEP, а инвестицията в двете централи е за 154 млн. евро.
Парламентът прие вчера на първо четене промените в Закона за енергетиката. От Брюксел изпратиха на страната ни второ предупреждение, че не спазваме европейското право, а ЕСО и „Булгартрансгаз“ още не са отделени като преносни оператори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване