03/08/12 19:37
(http://www.klassa.bg/)

УЕФА иска да забрани на собствениците да бъдат едновременно и спонсори на клубовете си

Европейската футболна централа УЕФА ще се опита да ограничи до максимална степен възможността собствениците на клубове да бъдат едновременно и техни спонсори. По този начин наблюдаваните в момента „неподходящи прехвърляния“ на огромни суми, които помагат за заобикалянето на финансовия феърплей, ще бъдат стопирани.
В момента най-яркият пример на подобни финансови операции е свързан с лидера в английската Висша лига „Манчестър Сити“. През лятото „гражданите“, които са собственост на шейх Мансур бин Зайед ал Наян от кралското семейство на Абу Даби, подписаха впечатляващ спонсорски договор на стойност 590 милиона долара с гиганта Etihad Airlines. Компанията обаче също е собственост на кралското семейство. Според специалистите това дава възможност с нереално високи суми клубовете да се „спасяват“ преди влизането на новите финансови правила в европейския футбол. Още миналата година мениджърът на „Арсенал“ Арсен Венгер се изказа критично, като каза, че стойността на договора на „Манчестър Сити“ е изкуствено завишена.
В специален финансов доклад на УЕФА се казва, че европейската централа трябва да забрани на клубовете да се спонсорират сами или да използват свързани компании за това, тъй като това ще попречи на сигурността за бъдещето на клубове с по-малки финансови възможности. Това е един от основните проблеми, с който централата трябва да се справи преди въвеждането на финансовия феърплей.
В анализа е даден пример и с испанския колос „Реал“ (Мадрид). Предложението е да се наложи забрана и за получаване на държавна помощ. Авторите на проучването твърдят, че испанският клуб е получил 525 милиона долара от продажбата на тренировъчни игрища на местните власти в Мадрид.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване