03/09/12 14:29
(http://www.klassa.bg/)

1226 милиардери в клуба на най-богатите

Американското списание „Форбс” започва своята авторитетна класация на милиардерите в света преди 25 години – в изданието си от 5 октомври 1987 година. Тога в нея фигурират 140 имена на индивидуални и фамилни милиардери – 44 от САЩ и 96 от други страни, 24 от които са все още сред най-богатите хора на планетата. Днес списъкът е по-дълъг от всякога и наброява 1226 милиардери, чието състояние възлиза на рекордните 4,6 трилиона щ. д. – средно по 3.7 млрд. щ. д. на човек, а общата нетната стойност на активите им се е увеличила с 2%. Повече от 50 репортери в 16 страни са работили при съставянето на списъка тази година, оценявайки състоянието на богатите - публични и частни компании, недвижими имоти, яхти, произведения на изкуството и пари в брой, съотнесени към обменните курсове на 14 февруари 2012 година.

В списъка намират място милиардери от 58 страни, включително от Перу, Мароко и Грузия. САЩ все още е родината на най-голям брой милиардери – 425 - с 12 повече, отколкото преди година. Следват Русия и Китай, но техният брой е намалял съответно от 101 на 96 и от 115 на 95. Страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай), чието представяне беше изключително силно миналата година, сега имат 26 по-малко представители, като само тези от Бразилия са увеличили броя си.

През изминалата година 441 милиардери са загубили част от състоянието си, 460 са го увеличили, а богатството само на 180 е останало на непроменено. Същевременно, годината се отличаваше с доста динамичност – иновациите, съживяването на щатските промишлени предприятия, намерило отражение в борсовия индекс Dow Jones и на IPO пазарите (за първично публично предлагане) доведоха до 128 нови попълнения в клуба на най-богатите, докато резкият спад на цените на потребителските стоки и на азиатските пазари доведе до отпадането на 117 милиардера от класацията. Други 12 от списъка за 2011 г. починаха, включително съоснователя и главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс.

За трета поредна година мексиканският магнат Карлос Слим е начело в класацията със състояние от 69 млрд. щ. д., въпреки че то се е стопило с 5 млрд. щ. д. Той е един от 7-те в листа на 20-те най-богати хора на планетата, чието състояние е намаляло през изминалата 2011-а, сред които са също американския инвеститор Уорън Бъфет (№ 3 с 44 млрд. щ. д.) и Лари Елисън (№ 6 с 36 млрд. щ. д.). Същевременно, разликата между състоянието на Слим и съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, който е № 2 в списъка с 61 млрд. щ. д. също е намаляла. Четвърта позиция заема французинът Бернар Арно, собственик на марката луксозни стоки LVMH със състояние от 41 млрд. щ. д., който е и най-богатият европеец според сп. „Форбс”. Испанецът Амансио Ортега - човекът зад модната верига Zara, се изкачи в Топ 5 (37.5 млрд. щ. д.), макар че през юли 2011-а се оттегли като президент на международната модна компанията Inditex.

Съоснователят на социалната мрежа „Фейсбук” Марк Зукърбърг бързо се придвижва нагоре в класацията и вече е 35-ти със 17.5 млрд. щ. долара. Миналата година той бе на 52-а позиция с 13.5 млрд. щ. д., а година по-рано бе на 212-о място с 4 млрд. щ. долара.

Индиецът Лакшми Митал, управляващ най-голямата стоманена компания в света е и най-големият губещ - през изминалите 12 месеца богатството му е намаляло с 10.4 млрд. щ. д., което го изхвърли от Топ 10 за пръв път от 2004 г. насам на 21-а позиция. Това освободи място в челната десетка за най-богатият азиатец Ли Ка-шин - президент на базираната в Хонконг корпорация Hutchison Whampoa, който зае 9-та позиция с 25.5 млрд. щ. долара. Сред новоприетите в клуба на милиардерите се открояват Кевин Планк - основател на компанията на спортни облекла Under Armour, както и Сара Блейкли с нейното популярно ластично бельо Spanx. 41-годишната Блейкли е най-младата жена милиардер, която сама е направила състоянието си (т. е. то не е наследено). Сред жените най-високо се нарежда наследничката на веригата хипермаркети Wal-Mart - американката Кристи Уолтън със състояние от 25.3 млрд. щ. долара. Тя е на 11-то място в класацията и за седма поредна година е най-богатата жена в света. Заслужава дая се отбележи и постижението на модната бизнесдама Мючиа Прада, която успя да се завърне в клуба на най-богатите след 6-годишно отсъствие.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване