03/11/12 19:06
(http://www.klassa.bg/)

Белгия прие нови икономии за 1,82 млрд. евро

За да поддържа дефицит за 2012 г. в границите, определени от ЕС, Белгия ще намали бюджетните разходи с 1,82 млрд. евро. съобщи Ройтерс. Това реши кабинетът вчера след едноседмични разговори.
Министрите от управляващата коалиция прецениха, че други 650 млн. евро трябва да бъдат замразени и използвани, в случай че икономиката на страната отслабне.
"Въпреки сложната ситуация, в която се намираме, съумяваме да съхраним покупателната способност на гражданите и да гарантираме конкурентоспособността на компаниите", гласи официалното съобщение на правителството.
Одобрените вчера спестявания се прибавят към пакета от мерки за икономии на стойност 11,3 млрд. евро, който управляващите приеха преди месеци. В него влизат увеличаването на пенсионната възраст и повишението на данъците за фирмени автомобили.
Брюксел си постави за цел през 2012 г. да намали дефицита в публичния сектор до 2,8% от БВП. Миналата година тази цифра достигаше 3,8 на сто. Ако тя не падне поне до 3%, страната ще бъде глобена от ЕС.
Според експертни прогнози икономиката на Белгия, която в момента е шестата по големина в еврозоната, ще нарасне с 0,1% до декември.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване