03/11/12 19:08
(http://www.klassa.bg/)

Какво ще прави френският президент, ако напусне политиката?

Френският президент Никола Саркози обяви на 8 март, че ако загуби изборите , ще напусне политиката. Френският сайт Slate.fr изрежда вариантите за бъдещето му, имайки предвид съдбата на негови предшественици и колеги.

Да пише мемоари

Бившият френски президент Жак Ширак издаде през 2009 г. и 2011 г. два тома със спомени, които се продадоха доста добре. Други примери са мемоарите на Бил Клинтън, Тони Блеър и Джордж Буш-младши.

Да създаде фондация

Джими Картър, президент на САЩ от 1976 г. до 1980 г., получи Нобел за мир за активната дейност на фондацията, която основа през 1982 г. Тя съдейства за уреждане на конфликти в света, за прокарване на демократични промени и по-добро здравеопазване. Фондацията на Бил Клинтън работи за подобряване на здравеопазването в света, развитие на икономиката и защита на околната среда. А тази на Жак Ширак защитава биоразнообразието и диалога между културите.

Да чете лекции

Най-пресният пример е Ян Петер Балкененде, бившият холандски премиер (2002-2010), който стана професор в Университета в Ротердам.

Да работи, за да печели повече

Испанският премиер Жозе Мария Аснар 2 г. след като напусна поста си през 2004 г., се включи в управляващия съвет на News Corporation на Рупърт Мърдок.
Германският канцлер Герхард Шрьодер малко след като партията му загуби на избори, се зае с изграждането на газопровода „Северен поток“. Бившият британски премиер Джон Мейджър (1990-1997) пък стана финансов съветник в групата Carlyle, американски инвестиционен фонд, а после оглави и европейския му клон.
Тони Блеър превърна своето оттегляне през 2007 г. в истински бизнес. Бившият премиер на лейбъристите съветва няколко банки, като JP Morgan Chase и Zurich Financial Services, а за половин час лекция взима по 400 000 лири

Да се върне към първата си професия

Саркози може да стане отново адвокат, както направи най-големият му враг Доминик дьо Вилпен, който откри кантора в Париж.

Да се забавлява

Президентът на Хърватия Стипе Месич (2000-2010 ) осъществи младежката си мечта и изигра ролята на държавен глава във филм.
Саркози може да последва и примера на последния съветски президент Михаил Горбачов, който продаде лицето си на Pizza Hut и Louis Vuitton.



Оланд ще ревизира конституцията, Саркози - Шенген

Социалистът Франсоа Оланд ще поиска от законодателите да гласуват за премахване на думата раса от конституцията на Франция, ако бъде избран за президент през май, предаде Ройтерс, цитирайки предизборна реч на кандидата.
57-годишният Оланд, който е фаворит в прогнозите, каза още, че страната му е горда с етническото си многообразие. Така той се дистанцира от съперника си Никола Саркози, който се обяви срещу наплива на имигранти с надеждата да привлече крайнодесни избиратели.
Идеята за освободена от раси конституция не е нова за Оланд. Подобно предложение той се опита без успех да прокара в Националното събрание през 2004 г.
Вчера на митинг във Вилпент Саркози заплаши, че Франция ще напусне Шенген, ако до 18 месеца не се ревизира споразумението. Според него трябва да се въведе правото да се санкционира всяка страна-членка, която нарушава Шенген, както бяха наказани някои страни в еврозоната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване