03/11/12 18:00
(http://www.klassa.bg/)

МВФ ще даде 28 млрд. евро за спасяването на Гърция

От втория спасителен пакет за Гърция на стойност 130 млрд. евро Международният валутен фонд (МВФ) ще осигури 28 млрд. евро. Това съобщи директорът на институцията Кристин Лагард, цитирана от световните информационни агенции. В тази сума са включени и 10-те млрд., които останаха от първата програма за южната ни съседка, договорена през 2010 г. за 110 млрд. евро. По думите на Лагард новата кредитна линия ще бъде за срок от четири години, като срокът за връщане на заема ще бъде максимум десет години. Съобщението от фонда дойде, след като стана ясно, че повече от две трети – над 85%от частните инвеститори, притежаващи гръцки облигации, са приели да участват в схемата за размяна на гръцкия дълг при загуба от 53,5%.
Международната рейтингова агенция Moody's обяви, че разглежда като дефолт сделката на Гърция с инвеститорите, но рейтингите на страната остават без изменения, тъй като по-рано вече достигнаха минималното равнище. От Moody's са изчислили, че загубите за държателите на гръцки облигации според условията на споразумението ще възлязат на не по-малко от 70% от чистата текуща стойност на съществуващия дълг. При това останалите държатели на суверенния дълг ще бъдат принудени също да участват в сделките заради условието за колективни действия по тях.
Подобно се оказа и становището на Международната асоциация за суопове и деривативи ISDA, която след 6 часа заседание в петък единодушно реши, че задействането на клаузите за колективно действие за преструктурирането на гръцкия дълг е кредитно събитие. Това означава, че всички притежатели на т.нар. застраховки срещу фалит – credit default swaps (CDS) ще получат обезщетения. В света има издадени 4323 такива инструмента на стойност над 3,16 млрд. долара. Те обаче най-вероятно няма да бъдат изплатени изцяло, а частично, тъй като притежателите на гръцки ценни книжа не губят изцяло стойността им. От друга рейтингова агенция – Fitch, пък решиха да понижат дългосрочния рейтинг на Гърция до "контролиран фалит".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване