03/11/12 17:30
(http://www.klassa.bg/)

Сара Блейкли - да продаваш бельо за милиарди

Тя е само на 41 години и вече е милиардерка. Името й е Сара Блейкли и е една от най-новите членове на Клуба на богаташа, обединен в списъка на „Форбс“ на най-заможните хора.
Огромното си състояние г-жа Блейкли е натрупала не с помощта на съпруг или по наследство, а с една на пръв поглед най-обикновена идея – продажбата на безшевно дамско бельо. Започнала бизнеса си само с 5000 долара, днес компанията й Spanx се оценява на стойност 1 млрд. долара.
Често оперативките в тази корпорация протичат по доста необичаен начин, като самата Сара демонстрира първа предимствата и недостатъците на собствените си продукти. „Форбс“ разказва, че заседателната зала прилича по-скоро на будоар, обзаведен от Уили Уонка, с огромни буркани с бонбони и шарени канапета. В Spanx днес работят 125 души, от които само 16 са мъже. Те продават около 200 разновидности на бельото в над 11 500 магазина, бутика и онлайн в 40 страни.
Днес „спанкс“ е не само име на марка, а самостоятелна дума. В основата на цялата бизнес концепция стои един най-обикновен чорапогащник с отрязани долни краища, който Блейкли облича под белия си панталон, за да подобри силуета си. Две години тя обикаляла фабриките за бельо и трикотаж, но никой не искал да произвежда невидими, несекси гащи, направени само с цел да бъдат носени под дрехите. Накрая един производител се съгласил единствено защото имал две дъщери на нейната възраст и харесал решителността й. Бельото „спанкс“ е насочено именно към онези дами над 27-30 години, чието тяло все по-трудно се събира в модерните дрехи. На практика то е невидимата долна дреха, която чрез ластичния си кроеж и телесния цвят обхваща и стяга отпуснатия женския корем и бедрата.
Сара сама е измислила името на компанията и продуктите, защото установила, че бранд имена са думи, съдържащи „к“, като „Кока-Кола“, както и че с новосъздадени думи по-леснo се прави търговска марка. Освен това от английски spanx звучи като думата пошляпвам, но се пише по различен начин. Днес изобретенията на Сара се носят от знаменитости като Бийонсе, Джесика Алба, Гуен Стефани, Опра Уинфри, Ева Лонгория-Паркър, Гуинет Палтроу и Мадона.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване