03/11/12 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Шест града у нас протестират срещу жертвите на пътя

Мирен протест под надслов „Безопасни улици“ в памет на жертвите на катастрофи се проведе вчера в шест града у нас. Участниците в шествията настояха за по-строги наказания за убийците на пътя и отпадане на условните присъди. Протести имаше в София, Плевен, Велико Търново, Варна, Пловдив, както и в Симеоновград, където навръх Великден бяха сгазени шест деца. Около 500 души се събраха вчера в столицата в памет на 22-годишната Марияна, която беше блъсната от маршрутка на 14 февруари. Протестиращите в столицата тръгнаха от НДК и се отправиха към Съдебната палата, където организаторите оставиха на стълбите над 40 съдебни решения от цялата страна, които са приключили със споразумения или условни присъди за шофьорите. Публичното оповестяване на имената на съдиите може да промени нещо в морала им, казаха близки на загинали при катастрофи.
Около 40 души се включиха в мирното шествие във Велико Търново. С едноминутно мълчание над 200 плевенчани почетоха паметта на загиналите на пътя. Повече от час продължи бдението край пътя в Симеоновград. Участниците в шествията отправиха искания към съда и прокуратурата, като сред тях е отпадане на извънсъдебните споразумения без знанието на близките на загиналите при катастрофи. Причинените от пияни водачи произшествия да бъдат считани за умишлени престъпления, да се завишат глобите от Закона за движение по пътищата, са част от останалите настоявания на протестиращите.
От инициативата "Безопасни улици" искат прокурорите да пледират за ефективни присъди за водачи, които са причинили смърт или тежки телесни проведи на пътя при неспазване правилата на движение. Съдиите да не оправдават и да не издават условни или ниски присъди на шофьори, причинили смърт на пътя дори и на един човек.
Миналата седмица в парламента вътрешният министър Цветан Цветанов обеща на близките на загинали при катастрофи до месец да бъдат внесени промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, с които споразуменията и условните присъди за убийство на пътя и извън него да отпаднат. Тогава стана ясно, че със затвор вече ще се наказват шофьорите, които причинят смърт на пешеходна пътека, спирка или тротоар, избягат от местопрестъплението, нямат шофьорска книжка, минат на червен светофар или карат с превишена скорост над 50 км/ч от допустимите.
Няколко дни по-късно шефът на вътрешната комисия в парламента и един от вносителите на проекта Анастас Анастасов обяви пред bTV, че въпреки промените условните присъди нямало как да отпаднат, тъй като може да има смекчаващи вината обстоятелства, които да повлияят на решението на съда.
Преди това родители на загинали на пътя деца поискаха оставката на зам. главния прокурор Валери Първанов заради твърдението му, че държавното обвинение не настоява пред съда за ефективни присъди за убийците на пътя, тъй като затворите били препълнени.
Освен това пред БНТ Първанов каза, че „деца си умират по най-различни причини".
Заради тези си думи зам. главният прокурор се извини на родителите със съобщение на сайта на прокуратурата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване