03/12/12 19:52
(http://www.klassa.bg/)

България плаща 62 млн. лева на "Майкрософт" за софтуер

През следващите три години държавата ще плати 62 млн. лева за софтуер на „Майкрософт“. Това съобщи вчера главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Обявената на 22 февруари обществена поръчка е за покупка на 96 000 лиценза за Windows Profesional Upgrade и сървърни лицензи. Средствата са с 15 млн. лева по-малко от бюджетно прогнозираните 87 млн. лева, а икономисаните пари ще се използват за целите на електронното управление. Поръчката обхваща компютърни конфигурации за цялата държавна администрация, НОИ, МО, МВР, Народното събрание, НЗОК, структурите на местната и съдебната власт. У нас огромна част от системите на администрацията са базирани на продукти на „Майкрософт“ и лицензите са важни за осъществяване на електронното правителство. Ако поръчките бяха разделени между различните администрации, цените за софтуерната поддръжка щяха да са между 50 и 100 процента по-високи, обясни Желязков. Освен България, в момента още 25 държави от ЕС имат договор за софтуерно обезпечаване. Такава процедура има и Европейската комисия.
Условията на обществената поръчка са изключително прозрачни, те са публикувани в Европейския официален вестник и в рамките на ЕС има стотици фирми, които могат да спечелят поръчката, подчерта Валери Борисов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В комисията, която ще обсъжда поръчката, могат да присъстват всички, които могат да участват в нея по закон. Включително неправителствени организации и експерти, допълни той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване