03/12/12 16:55
(http://www.klassa.bg/)

Връщат на пшеницата изгубен ген

Австралийски учени намериха ген, който прави пшеницата устойчива на високо съдържание на сол в почвата, изгубен в процеса на култивиране, съобщи lenta.ru.
Учените решили да върнат на пшеницата изгубения ген и така получили хибрид, който може да се отглежда на солена почва, а реколтата от него е с една четвърт по-голяма.
Биолозите сравнили генома на Triticum Monococcum – дивия родственик на съвременната пшеница, с генома на култивираните сортове, както и с генома на ориза и на класическото моделно растение Arabidopsis Thaliana. Оказало се, че всички съвременни сортове пшеница не притежават гена TmHKT1;5-A. За да установят неговата функция, учените пренесли гена на моделните организми. Те открили, че TmHKT1;5-A контролира трансмембранния транспорт на натриеви йони. Той не позволява на натриевите йони да проникват в съдовата система на растенията, която пренася вода от корените към листата. При растенията, които не разполагат с този ген, солта се натрупва в листата, което води до забавяне на фотосинтезата и спиране на растежа. При хлебните сортове пшеница има други гени, които частично компенсират този недостатък, но твърдите сортове, от които се прави паста и кус-кус, растат много трудно на солена почва.
След като учените вкарали в твърдата пшеница изгубения ген, тя станала с 25% по-продуктивна на солена почва. Изследователите подчертават, че процесът на пренасяне на гена е извършен с помощта на класическия метод на кръстосване, което означава, че полученият сорт не може да се смята за генномодифициран организъм.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване