03/13/12 17:08
(http://www.klassa.bg/)

2000 места за студенти предлагат работодатели

Около 2000 свободни места за студенти и абсолвенти по стажантски програми предлагат работодателите у нас. Това стана ясно на единадесетото издание на Национални дни на кариерата 2012, което стартира вчера в столичната зала „Арена Армеец“. На най-големия младежки кариерен форум у нас със свои щандове участват 103 утвърдени на пазара фирми и финансови институции.
Най-търсени от работодателите тази година са инженерите, икономистите и специалистите по човешки ресурси, показа допитване на в. “Класа“. Продължителността на програмите варира от три месеца до година и половина. Най-често заплатите, предвидени за прохождащите специалисти, варират, от 270 до 450 лева. Отделни компании обаче са склонни да предложат и по-високо заплащане на предпочетените от тях кандидати. Някои от офертите към стажантите включват безплатен транспорт до работното място, покриване на разходите за квартира и социални пакети. Няколко фирми вместо стаж директно предлагат работа, съобразена с графика на студентите за посещаване на лекции.
Стажантска програма за близо 600 бакалаври и магистри стартира до два месеца, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Предвижда се младите специалисти да получат практическо обучение в структурите на социалното и здравното министерство. Продължителността на програмата ще е девет месеца, а включените в нея абсолвенти ще получават по 400 лева месечно, като осигуровките са за сметка на работодателя. Проектът на Агенцията по заетостта се разработва в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси - Укрепване капацитета на институциите“ и е на стойност около 3 млн лева.
От първото си издание през 2002 година до днес форумът Национални дни на кариерата е посетен от близо 137 000 младежи. Тази година домакините очакват щандовете на фирми участници да бъдат посетени минимум от 12 000 души.



Синдикат предлага безработните младежи да се обособят в групи

Безработните и неактивни младежи до 29 години да бъдат обособени в подгрупи. Това предложиха вчера от КНСБ. Според синдиката за всяка подгрупа трябва да има програми и мерки, съобразни с нейната специфика. От конфедерацията предлагат още разработване на програма за споделено работно място в два варианта. При единия споделянето е между младеж и работник в предпенсионна възраст, а при другия между двама младежи. КНСБ предлага на Агенцията по заетостта да се разкрия и младежки бюра по труда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване