03/13/12 15:33
(http://www.klassa.bg/)

Веселин Златев, председател на Комисията за защита на потребителите: Бързите кредити са нашата ахилесова пета

Комисията за защита на потребителите има за основна цел да прави пазара по-лоялен. Контролът, който осъществяваме, е преди всичко превантивен. Ние се стремим не на всяка цена да санкционираме търговците и производителите на определен вид стока, а да създаваме такава среда за търговия, при която се допускат минимален брой нарушения. Пътят е неравен и труден, но ние сме готови да го вървим. Лоялното отношение към клиента е основна предпоставка за създаване на спокоен пазар, а ефективната защита на потребителите е резултат от по-високата потребителска култура.

Стремим се да отстраняваме лошите търговски практики

Винаги съм препоръчвал на потребителите, преди да вземат каквото и да е търговско решение, да се запознаят с качествените и количествени характеристики на стоката , изписани на нейния етикет, и да търсят информация от консултантите в магазина. При нарушени права те първо трябва да опитат да уредят проблема с търговеца, ако обаче няма резултат не трябва да се колебаят да се обърнат към нас. Промените в Закона за защита на потребителите предвиждат създаването на длъжността медиатор. Той ще посредничи между търговците и потребителите при рекламации на стоки и така ще се решават спорове, без да се стига в съда. Освен това се стараем да създадем условия за конструктивен диалог между страните, участващи в този пазар. Ще продължим борбата с неясните търговски практики, изразяващи се най-вече в предоставяне на невярна информация в различни рекламни брошури или премълчаване на важна информация в интернет.
В следващите месеци експертите на комисията ще направят анализ за това как се спазват правата на потребителите в банковия и туристическия сектор. Бързите кредити са нашата ахилесова пета, защото комисията получава постфактум информация и може да се намеси само впоследствие. Така че в тази област контролът ни е по-скоро неефективен. Основните оплаквания при такива заеми идват от факта, че се взима незначителна сума, а след няколко месеца трябва да се върне в неколкократен размер, като лихвата се начислява върху взетия заем, а не върху оставащата дължима част. Този въпрос ще намери решение, когато и тези заеми бъдат уредени със закон, каквото намерение има финансовият министър Симеон Дянков.

Туроператори с отнет лиценз предлагат услуги

В туристическия сектор Комисията за защита на потребителите наблюдава рецидив. Туроператори с отнет лиценз продължават да предоставят такива услуги. Има доста оплаквания от такива случаи. И в момента върви досъдебно производство срещу такава фирма. На нея, след като й е бил отнет лицензът първия път, нейният собственик регистрирал друга фирма и започнал от нейно име да предлага услуга. В момента обаче тази компания не предлагала услугите си на потребителите. Препоръчвам на хората да отиват в офисите на туристическите агенции, а не да общуват по интернет, защото така ще избегнат доста проблеми. Има много случаи, когато на интернет сайта на дадена туристическа агенция се показват снимки на хотелите и условията за настаняване, които после се оказват нямащи нищо общо с видяното. Жалбите срещу колективни сайтове за пазаруване са няколко пъти по-малко от оплакванията от другите търговци. През идващия летен туристически сезон комисията планира да бъде особено активна, за да се задържат българите в българските курорти и да се върне доверието на чужденците. От направените през зимата проверки в зимните курорти излиза, че нарушенията във високата категория хотели и заведения са значително по-малко, отколкото в по-ниските категории. Нашите инспектори се натъкнаха на хижи и заведения към тях, които работят изобщо без да имат категория, а меню с описани в него храни и напитки с грамаж и цени са липсвали. Затова 16 обекта бяха затворени. Продължават да пристигат оплаквания от клиенти на мобилните оператори заради отказ да прекратят изтичащ договор с клиент. На операторите се дава срок в тези случаи да се разберат с клиентите си. Това са последните опити за упражняване на терор от мобилните оператори, тъй като законът е достатъчно ясен и категоричен за тези ситуации и не може да се тълкува.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване