03/13/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Испания ли е следващата, се питат пазарите?

Испания ли е следващата? Този въпрос все по-често си задават инвеститори и икономисти. Само преди дни Еврогрупата се съгласи да увеличи бюджетната цел за дефицита на четвъртата по големина икономика в Европа. Но все пак компромисът не беше толкова голям, на колкото се надяваше Мадрид. Премиерът Мариано Рахой предложи 5,8% цел за дефицита тази година, финансовите министри на еврозоната склониха на 5,3%. При всички случаи обаче Испания ще трябва да затегне рязко коланите и да свие недостига в хазната под 3 на сто догодина. Разочароващите данни идват само десетина дни след подписването на фискалния пакт на ЕС, подкрепен от 25 страни. Задачата на Мадрид се усложнява още повече и от мрачните икономически прогнози. Според ЕК страната ще бъде в рецесия със спад от 1 на сто тази година. Пазарите също не са особено оптимистично настроени. Добре че беше ЕЦБ да удари едно рамо и да налее малко ликвидност. Но докога банката ще има ресурс да се намесва, също е въпрос без отговор.
Не става много ясно и как управляващите в Испания хем свиват разходи, хем ще търсят повече приходи и не на последно място - да се борят и с високата безработица, която трайно се е закотвила над 20-те процента. Едно нещо е сигурно – испанската сиеста ще се окаже твърде голяма хапка за преглъщане от европейските данъкоплатци, в случай че трябва да се плати сметката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване