03/13/12 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Ново поколение опозиция се изправя срещу Путин

Асошиейтед прес

Максим Кац е 27-годишен бивш професионален играч на покер. Снимка: личен блог

Последният протестен митинг срещу Владимир Путин привлече над 20 хиляди души, тоест значително по-малко, отколкото през последните месеци - вероятен признак, че опозиционното движение губи темпо след победата на Путин на президентските избори.

Речите на млади активисти като 27-годишния Максим Кац обаче показват, че новата политическа енергия, възникнала през последните месеци в Русия, се канализира във вътрешната политика и гражданската активност. Кац и още двама души под 30-годишна възраст, които току-що спечелиха мандати в общински съвети в града, бяха сред големия брой оратори, които призоваха московчани да се ангажират с начина, по който е управляван градът им, започвайки от своите квартали.

Путин, който беше президент от 2000 до 2008 г. и след това се премести на премиерския пост заради конституционната забрана за два поредни президентски мандата, спечели на 4 март т.г. трети мандат със 64 на сто от гласовете. Заради промяната на продължителността на президентския мандат, той ще се завърне в Кремъл за шест години и ще има правото да се кандидатира за още шест.

Решението на Путин да се върне като президент разяри опозиционните дейци, на които бе втръснало неговото управление с твърда ръка. Парламентарните избори през декември, които бяха манипулирани в полза на Путиновата партия, разгневиха мнозина обикновени руснаци и сплотиха опозиционните редици.

Протестите след декемврийския вот събраха до 100 хиляди души в най-голямата проява на несъгласие в постсъветската история на Русия. В събота една по-малка група хора, заобиколена от стотици войници и служители от сигурността, скандираше: “Ние сме силата”, “Това е нашата страна” и “Путин е крадец”.

Въпреки че нарушенията на президентските избори бяха многобройни, наблюдателите казаха, че те са били по-честни от парламентарните избори и че победата на Путин е несъмнена.

Но демонстрантите заявяват, че не признават резултатите. “Това не бяха избори. Това не е президент”, пишеше на лозунг над сцената на “Нови Арбат” - широк булевард в центъра на Москва. Опозиционният лидер Гари Каспаров откликна на тези настроения. “Това не бяха избори”, каза бившият световен шампион по шахмат от сцената. “Това беше специална операция, ръководена от разбойник, който иска да се върне в Кремъл”.

Руският актьор Максим Виторган - един от хилядите доброволни наблюдатели на президентските избори - каза, че е видял толкова много хора да пускат в урните по няколко бюлетини (известно в Русия като “гласуване-въртележка”), че “даже някой увеселителен парк би завидял”. “Ние знаем истината, но какво да правим с нея?”, попита Виторган, огласявайки ширещото се опасение, че опозиционното движение губи гласа си.

Наблюдателите доброволци станаха нова проява на гражданската активност. Друг неин изблик бяха стотиците хора, които се кандидатираха на 4 март за места в 125-те общински съвета в Москва, издигнати от новото движение “Нашият град”.

Бившият професионален играч на покер Кац е сред онези 71 души, спечелили места в районните съвети, въпреки че някои от опозиционните кандидати бяха подлагани на силен натиск от властите да попречат на кандидатирането им или да им откраднат гласове. Повечето от сдобилите се с депутатски места в общинските съвети са на възраст до 30, 40 или 50 години.

“Щом аз направих това, значи всеки може”, каза пред тълпата Кац, след като описа как е пренебрегнал съветите да се подстриже, да промени еврейското си фамилно име и да облече костюм. В изявление след митинга той каза, че ще се съсредоточи върху превръщането на града в по-добро място за живеене, с по-хубави площадки за игра и повече пешеходни пътеки.

Максим Мотин, на 28 години, е друг представител на онова, което бе наречено нова политическа класа. Преди изборите той използва своя блог за комуникация с избирателите и предложи създаването на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване