03/13/12 17:16
(http://www.klassa.bg/)

Саудитска Арабия не иска да е алтернатива на иранския петрол

Саудитска Арабия – най-големият петролен износител в света – е готова да запълни недостига на петролните пазари след ембаргото срещу Иран, но ще го направи с неохота, каза официален представител, цитиран от „Уолстрийт джърнъл“.
„Не искаме да сме алтернатива на иранския петрол. Никога не сме казвали, че го искаме. Ще отговорим на увеличеното търсене, но не желаем да се замесваме в политиката зад санкциите“, обясни той. Тази позиция вероятно е опит на Саудитска Арабия да избегне конфронтацията с Техеран, след като на срещата на ОПЕК през юни 2011 г. страните износителки не успяха да се договорят за увеличаване на производството, коментира изданието. По-рано саудитският петролен министър Али ан Наими каза, че Рияд не иска да заменя иранския петрол, но може незабавно да увеличи продукцията с 2 млн. барела дневно, ако се появи дефицит на пазара.
В същото време Кувейт обяви, че планира да увеличи производството си до 4 млн. барела дневно до 2020 г. Кувейт е срещу ново повишение на цената на петрола, „което би било полезно в краткосрочен план, но вредно в дългосрочен“, обяви министърът на петрола Хани Хусейн.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване