03/13/12 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Словакия - защо се завръща Фицо?

Франс прес

Словашкият премиер Роберт Фицо. Снимка: позорблог

Премиерът на Словакия от 2006 до 2010 г. Роберт Фицо, чиято социалдемократическа партия спечели предсрочните парламентарни избори в събота, се ползва с репутацията на защитник на социалните придобивки, който не се колебае да дърпа и струната на популизма.

На силните и богатите се пада да носят бремето на укрепването на държавните финанси, обича да казва 47-годишният бивш адвокат и добър оратор, когото критиците му често определят като демагог.

Човекът, оглавявал правителството от 2006 до 2010 г., даде преди изборите множество обещания в полза на най-онеправданите сред 5,4-милионното население на страната - втора по бедност в еврозоната след Естония.

Така например той иска да повиши от 19 на 25 процента данъка за онези, чиито годишни доходи надхвърлят 33 000 евро и от 19 на 22 процента корпоративния данък на дружествата с големи печалби.

“Ако отчитате рекордни печалби, трябва да плащате и рекордни данъци”, заяви на предизборен митинг този среден на ръст мъж със строг поглед. “Словакия се нуждае от проевропейско правителство, тъй като получава от Европейския съюз повече, отколкото дава”, каза Фицо онзи ден, след като гласува в Братислава. “Ако ЕС проявява солидарност към нас, наш дълг е да проявим солидарност към него”, добави той.

Роберт Фицо е роден на 15 септември 1964 г. в Тополчани - провинциален град на стотина километра североизточно от Братислава. Човек със скромен произход, той става член на Комунистическата партия две години преди “нежната революция” от 1989 г., която бележи края на тоталитарната власт в бивша Чехословакия. По собствените му думи, често цитирани от политическите му противници, той “не бил забелязал смяната на режима през 1989 г.”.

Завършил правния факултет на Братиславския университет, той се впуска в политиката след мирното разделяне на бивша Чехословакия през 1993 г., като член Партия на демократичната левица (бившите комунисти). Фицо говори свободно английски език и си създава име като представител на Словакия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Забравен при разпределянето на министерските кресла, когато през 1998 г. Партия на демократичната левица влиза в правителството, той създава своя партия, “Смер - социална демокрация” и се обгражда с предприемачи и бизнесмени, готови да финансират движението му. Това му обкръжение кара някои да се питат доколко искрена е привързаността му към левицата.

Популярността му расте благодарение на безмилостните му критики към либералните реформи, извършени от правителствата на Микулаш Дзуринда - премиер на десницата от 1998 до 2006 г. Заради тези болезнени на моменти реформи обаче Словакия се сдоби с репутацията на “тигъра на Централна Европа”.

След съкрушителна победа на “Смер - СД” на парламентарните избори през 2006 г., Фицо става премиер и сформира коалиция с обединението “Народна партия - Движение за демократична Словакия” на бившия премиер популист Владимир Мечиар и крайнодясната Словашка национална партия на Ян Слота.

“Смер - СД” печели също парламентарните избори през юни 2010 г., но се оказва в невъзможност да състави коалиция. При това положение правителството на Ивета Радичова - радетелка на строгите бюджетни ограничения - бе сформирано от коалиция на четири десни и центристки партии.

Футболен запалянко, любител на луксозните автомобили и скъпите часовници, Фицо предпочита да пази личния си живот далече от светлините на прожекторите и рядко може да бъде видян на обществени места със съпругата си Светлана, която преподава в правния факултета на университета в Братислава. Семейството има син - Михал.

БТА

Публикувана на 03/13/12 22:44 http://e-vestnik.bg/14178/slovakiya-zashto-se-zavrashta-fitso/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване