03/13/12 19:03
(http://www.klassa.bg/)

Споразумението за "Набуко" влиза за ратификация в парламента

Народното събрание ще ратифицира споразумението за изграждането на газопровода „Набуко“ през наша територия. Това вече е възможно, след като правителството на вчерашното си заседание одобри документа за подкрепа на проекта от юни 2011 г. Тогава споразумението бе парафирано между страната ни и консорциума „Набуко газ пайплайн интернешънъл“. Подобни документи за подкрепа трябва да подпишат всички страни, през които ще минава тръбата – Австрия, Унгария, Румъния и Турция. "С подписването на документа държавите поемат ангажимент за оказване на подкрепа, създаване и поддържане на благоприятни правни и регулаторни условия за осъществяване на проекта и предоставяне на подкрепа за компаниите, участващи в неговата реализация“, обясняват от МС. Очаква се страната ни да трябва да вземе около 3 млрд. евро кредит от ЕБВР за осъществяването на проекта. Строителството на тръбата се очаква да започне през следващата година, а първите количества газ да потекат през 2017 г. Очакваше се изграждането на тръбата да струва около 8 млрд. евро, но в момента вече се обсъжда как проектът ще се оскъпи до 10-12 млрд. евро.
Междувременно в Амстердам вчера се проведе заседание на проектната компания, отговаряща за изграждането на петролопровода „Бургас-Александруполис“. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали страната ни се е отказала окончателно от реализацията на проекта и се е освободила от ангажиментите на акционер в компанията. Другите двама акционери – Русия и Гърция, искаха проектът да продължи да съществува, но да бъдат ограничени максимално разходите за него. Българската страна вече е изплатила над 6 млн. евро вноски в компанията. Според руските експерти инвестициите от реализацията на проекта щяха да донесат в бюджета на страната над 1 млрд. евро приходи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване