03/13/12 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Талибани нападнаха правителствена делегация в Кандахар

Афганистански екстремисти извършиха нападение срещу правителствена делегация при посещение на мястото, където US войник уби 16 цивилни, предаде Би Би Си. Загинали са един войник и трима талибани, след като афганистанските сили за сигурност са отвърнали на огъня. Делегацията се върна в Кандахар след 10-минутната престрелка, при която джамията, в която членовете й са се молели заедно с цивилни, е била подложена на обстрел “от няколко посоки”. Сред нападнатите са били двама от братята на афганистанския президент Хамид Карзай и няколко високопоставени представители на правителството, включително губернатора на провинцията. Член на делегацията съобщи, че хората, с които губернаторът е говорил, са били гневни и са го обвинили, че защитава интересите на американците.
Кандахар е родната провинция на Карзай. Президентът, семейството и приятелите му работят денонощно, за да гарантират, че 38-годишният американски военен, чиято самоличност се пази още в тайна, ще бъде изправен пред правосъдието, отбелязва Би Би Си. Според тях уличните протести не са в интерес на афганистанския народ. Кабул настоява за открит процес с присъствие на медиите, а ако бъде признат за виновен, убиецът да получи смъртна присъда. При атаката загинаха 16 афганистанци, включително 9 жени и 3 деца.
По-рано министърът на отбраната на САЩ Леон Панета заяви, че “вариантът за смъртно наказание може да бъде разгледан”. Сержантът е бил в Ирак на три мисии, като още през 2010 г. е получил там травма на мозъка, предаде РИА “Новости”.
Студентите в Джалалабад започнаха антиамерикански протести, на които издигнаха лозунги срещу САЩ и президента Барак Обама. Към тях се присъединиха и жителите на града. Бе изгорено чучело на Обама. Засега няма данни за пострадали. Антиамериканските настроения се засилиха в Афганистан още миналия месец, когато войници в американска база изгориха по погрешка копия на Корана. Опозицията призовава за изтегляне на чуждите войски, но представителите на афганистанското правителство смятат, че всяко преждевременно изтегляне на контингента на НАТО ще подкопае цялата мисия, а единствените, които ще спечелят, са талибаните.
Говорителят на Белия дом Джей Карни подчерта, че трагичният инцидент със смъртта на 16 цивилни няма да промени графика на американското изтегляне от Афганистан. Предаването на отговорността за сигурността на афганистанските сили ще продължи по план. Очаква се това да бъде тема на разговорите днес на британския премиер Дейвид Камерън с Барак Обама във Вашингтон. В понеделник Камерън призова да не се позволи на “чудовищния” случай да попречи на работата на ИСАФ в Афганистан.



Леон Панета: Възможно е американският войник да получи смъртна присъда за убийството на цивилни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване