03/13/12 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Търговците на злато натрупаха авоари от $131 млрд.

Търговците на злато са най-оптимистично настроени от четири месеца насам, след като инвеститорите натрупаха повече злато от всякога, а хедж фондовете повишиха залозите за печалбите до петмесечен рекорд. Шестнадесет от 23-ма анализатори, запитани от „Блумбърг“, очакват цените да се повишат тази седмица, а един е бил неутрален. Това са най-оптимистичните нагласи на анализаторите от 11 ноември. Инвеститорите увеличаваха притежаваните от тях борсово търгувани продукти, обезпечени със златни кюлчета, в продължение на седем поредни седмици и сега притежават 2407 метрични тона, оценени на стойност $131 млрд., показват данни, събрани от „Блумбърг“. Търсенето на злато расте, докато европейските лидери се опитват да овладеят дълговата криза в региона, а правителствата от САЩ до Великобритания поддържат лихвените проценти на рекордно ниски нива, за да стимулират ръста. Федералният резерв на САЩ и Bank of England купиха дълг, а Европейската централна банка предложи неограничени тригодишни заеми на банките в региона. Тези действия подтикнаха някои инвеститори да купуват злато като обезпечение срещу инфлацията.
„Рекордно високите авоари на борсово търгувани продукти показват, че търсенето от страна на институциите и хедж фондовете е високо“, заяви Марк О'Бърн, изпълнителен директор в базираната в Дъблин брокерска къща GoldCore Ltd, която продава и съхранява всичко - от британски златни лири за четвърт унция до кюлчета от 400 унции. „Хората се опасяват за ефекта, който количествените улеснения, нулевите лихвени проценти и поевтиняването на световните валути ще имат върху инфлацията.“

Поскъпване до $1711,90 за тройунция

Златото поскъпна с 9,3% до $1711,90 за тройунция тази година на подразделението за търговия на суровини Comex, което е част от Нюйоркската стокова борса (New York Mercantile Exchange). Златото се е запътило към своето дванадесето годишно повишение. Стойността му е сравнима с 9,5-процентното повишение на индекса GSCI на Standard & Poor's, който следи 24 суровини, както и с 10-процентното повишение на индекса MSCI All-Country World Index (MXWD) на ценните книжа. Съкровищните облигации се понижиха с 0,5%, сочи индекс на Bank of America Corp. Хедж фондовете и други парични мениджъри вдигнаха залозите си за по-високи цени с 10% до 197 552 фючърса и опции през седмицата, която приключи на 28 февруари, като това е най-високото ниво от 6 септември насам по данни на Комисията за търговия със суровини и фючърси (CFTC).
Най-търгуваните опции на 7 март бяха кол опциите, които дават на притежателите си правото да купуват злато на цена от $1900 и $1850 за унция преди 25 април, сочат данни на Comex. Най-често притежаваният договор дава правото да се купува злато на цена от $2200 за унция до 26 юли. Икономиката на еврозоната може да се свие с 0,1% през 2012 г. спрямо предишната прогноза за ръст от 0,3%, заяви миналия четвъртък председателят на ЕЦБ Марио Драги. Инфлацията вероятно ще надхвърли лимита на банката от 2% тази година, заяви той във Франкфурт. В реч пред парламента на 5 март китайският премиер Вън Цзябао понижи целта за годишния ръст до 7,5%, което представлява най-ниската цел на Китай от 2004 г. насам.

Основно равнище

ЕЦБ остави лихвата си на рекордно ниския 1% тази седмица, а Bank of England задържа бенчмарка си на абсолютно дъно от 0,5%. През януари Федералният резерв обеща да поддържа лихвата по междубанковото овърнайт кредитиране на ниво от 0% поне до края на 2014 г.
Фючърсите на злато паднаха с 4,3% през февруари, след като в изслушване в Конгреса председателят на Фед Бен Бернанке не даде индикации за ново инжектиране на ликвидност от централната банка. Стойността на благородния метал падна под 200-дневната пълзяща средна на 6 март за първи път от средата на януари. За инвеститорите, които в прогнозите си за тренда се ръководят от диаграмите за моделите на търговия и цените, това е знак, че отстъплението не е приключило.
„Златото ще срещне трудности през следващите няколко седмици“, каза Уолтър де Ует, шеф на отдела за суровини в Standard Bank Plc в Лондон. „Ако цената на жълтия метал достигне $1720 и повече, апетитът към него ще намалее. От гледна точка на инвестициите активът трудно ще си върне възхода при всички тези приказки, че Фед няма да предприеме повече количествени улеснения.“
Уорън Бъфет, третият по богатство в света човек според индекса на „Блумбърг“, съобщи миналия месец в писмо до акционерите си, че инвеститорите трябва да избягват купуването на злато, защото има ограничена употреба и не притежава потенциала на обработваемата земя или компаниите, за да произведе нови богатства.
Доставките са ограничени и стават още по-оскъдни, а разходите на мините се покачват, каза в интервю изпълнителният директор на Randgold Resources Ltd. Марк Бристоу. Ценовите колебания вероятно ще се засилят тази година, като златото ще се търгува от $1500 до $2000, каза Бристоу, чиято компания притежава златни мини в Африка. Фючърсите достигнаха рекордна стойност от $1923,70 през септември.
Петнадесет от 27 търговци и анализатори, запитани от „Блумбърг“, очакват стойността на медта да се повиши идната седмица. Металът с доставка след три месеца на London Metal Exchange се покачи с 12% на $8500 за тон тази година, след като претърпя спад от 21% през миналата.
Тринадесет от 17 запитани очакват стойността на нерафинираната захар да падне през идната седмица. Стоката прибави 1,4% през тази година, като достигна 23,63 цента за паунд на ICE Futures U.S. в Ню Йорк. Дванадесет от 26 анкетирани очакват по-ниски цени на зърното следващата седмица, докато 14 от 26 казват, че стойността на соята ще спадне. Зърното падна с 0,6% на $6425 за бушел през тази година, докато соята прибави 11% към стойността си и достигна $13 355 за бушел. „Рисковете на пазара са много“, каза президентът на Prestige Economics LLC Джейсън Шенкер в Остин, Тексас. „Златото се използва за хеджиране срещу инфлацията. Приемете го като една от основните резервни валути, която обаче не може да бъде засегната от фалит.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване