03/13/12 22:47
(http://e-vestnik.bg/)

Хакери, предадени отвътре

Седемте му ника - сред които са Anarchaos, POW и yohoho - сочат, че Джереми Хамънд, като човек, който прекарва голяма част от времето си на клавиатурата в онлайн разговори с други хора с никове, е недоверчив човек. Сега той има още повече поводи да е такъв. Съгласно разкрити миналата седмица обвинителни актове, Хамънд и други четирима хакери са били предадени от един от своите - 28-годишния безработен програмист Ектор Ксавие Монсегюр, известен главно като Сабу, който от месеци е бил информатор на ФБР.

Смята се, че Хамънд е бил човекът, който през декември м.г. е хакнал частната охранителна фирма Стратфор и е откраднал голямо количество вътрешноведомствени имейли, които сега се публикуват на части от Уикилийкс, пораждайки притеснение у правителствените и корпоративни клиенти на Стратфор и веселие у всеки друг.

Монсегюр, който е обвиняем заедно с останалите, е смятан за лидера на ЛълцСек (LulzSec) - просъществувала за кратко група хакери с никове като Topiary, Avunit и Pwnsauce, които си спечелиха известност миналото лято с блокирането на редица сайтове, включително този на ЦРУ, и с проникването в няколко компютърни системи, сред които една на Сената на САЩ.

Той също така е обвинен за предишни хаквания като член на неизвестната досега група Интернет Федс (Internet Feds) и за случаи на дребна кражба като използване на чужди кредитни карти. Твърди се, че в началото на юни, когато дейността на ЛълцСек бе във връхната си точка, ФБР го засякло след негова елементарна грешка и той се съгласил да съдейства. Така че се предполага, че той вече е работел за ФБР, когато по-късно през юни ЛълцСек обяви, че обединява сили с глобалната хакерска коалиция Анонимните (Anonymous), чийто италиански клон извади от строя сайта на Ватикана на 7 март, за лансиране на операция, наречена АнтиСек. ЛълцСек твърди, че хаква сайтове за забавление, но АнтиСек изглежда е била повече с политическа насоченост.

Сабу обаче вече си е бил създал врагове. ЛълцСек прилага разпилян подход и напада фирми от развлекателния бизнес, порнографски и - нещо особено нагло според другите хакери - няколко компании за видеоигри. Самата група започна да става мишена на атаки. Смята се, че бивш неин член е пуснал в интернет записи от онлайн чатове на членове на ЛълцСек, собственият им сайт бе блокиран, а група, наричаща се А-Отборът (The A-Team) разкри лична информация за десет души, които според нея са членове на ЛълцСек, макар че някои от тях впоследствие отрекоха. В същия пост, в който разкри тази информация, групата нарича ЛълцСек аматьори и предлага да даде още информация за тях на всяка правоохранителна агенция, която пожелае. На следващият ден ЛълцСек обяви, че се саморазпуска.

АнтиСек обаче продължи да действа и през следващите месеци десетки сайтове и бази данни в САЩ и чужбина, главно на правителствени агенции, бяха хакнати. Някои от атаките предизвикаха отрицателни реакции дори сред други хакери. Миналият месец изявление на Анонимните допусна, че хакването на адвокатска кантора, която защитава американски войник във връзка с убийствата в иракския град Хадиса, може да е дело на правителствени провокатори, които се опитват да дискредитират Анонимните. Критици на АнтиСек също така посочиха, че основният резултат от тази операция най-вероятно ще е въвеждане на повече правителствени охранителни мерки, а не по-малко.

Твърдението за предателството на Монсегюр повдига редица въпроси. Възможно ли е АнтиСек първоначално да е била замислена като операция по “ужилване”? Възможно ли е Монсегюр да е допринесъл за задържането на още 25 души по обвинения в киберпрестъпления в Испания и Латинска Америка миналия месец? Кой друг може да е бил предаден? Каквато и да е истината, хакерският свят сега сигурно ври и кипи от подозрения.

БТА

Публикувана на 03/13/12 22:47 http://e-vestnik.bg/14179/hakeri-predadeni-otvatre/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване