03/13/12 15:09
(http://www.klassa.bg/)

Хапче за сърце "лекува" и расизъм

Често предписвано за лечение на сърдечни проблеми хапче има свойството да намалява и расистките настроения, сочи изследване, цитирано от британското издание "Телеграф".
Общо 18 доброволци приели бета-блокера Пропранолол, успокояващ пулса, след което били подложени на стандартен психологически тест. Резултатите от него показали, че вследствие употребата на лекарството тези хора проявявали много по-малко предразсъдъци спрямо представителите на различна от тяхната раса. Процесът се случвал на подсъзнателно ниво.
Специалисти обясняват този "страничен ефект" на хапчето с факта, че расизмът се развива на основата на страха. Пропранолол пък действа на нервите, които освен сърдечната дейност "управляват" и частта от мозъка, отговаряща за страха и емоционалните реакции. Този медикамент се предписва и при лечение на депресия и паника.
"Този експеримент предоставя нови доказателства за това, какви процеси протичат в мозъка, за да се формира расисткото отношение. Оказва се, че то може да се появи дори при хора, които твърдо вярват в равнопоставеността на отделните раси", обяснява д-р Силвия Тербек, психолог от Университета в Оксфорд, ръководил изследването.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване