03/13/12 14:01
(http://radiomilena.com/)

Чужди спортисти бутали рушвет за българско гражданство

Сигнал за помилването на наркотрафикант с десетгодишна присъда срещу рушвет от 15 000 евро е постъпил в парламентарната комисия за помилванията и даването на българско гражданство в рамките на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин.  Това съобщи председателят й Яне Янев, предаде агенция КРОСС. По думите му една от потърпевшите от Пловдив е донесла копие на запис на заповед на длъжностно лице, взело подкуп в размер на 15 000 евро, за да се осъществи помилване. Става въпрос за престъпници, а не за балерини, подчерта Янев.

Той разказа и за друг сигнал, постъпил в комисията. Отнася за чуждестранни лица баскетболисти, да речем американци, които са придобивали българско гражданство с привилегия, съобщи народният представител. Има съмнения за продажба на паспорти за българско гражданство. Сигналът не е анонимен, хората, които са го подали, са застанали с имената си и става въпрос за даване на подкуп, обобщи Янев. По думите му подкупът е даван от хора, които се занимават с трансфер на играчи. По част от сигналите има журналистически проучвания, а сумите на подкупите варират от 10 000 долара до 50 000 долара, уточни Янев. Има сведения, че европейски спортни клубове са били съгласни да дават от 100 хил. евро до 150 хил. евро, за да може да се уреди съответният играч с легални права. Връзката с бившия вицепрезидент Ангел Марин е, че той е предоставил гражданство на тези лица, но дали е свързан пряко с корупционната процедура могат да го установят проверяващите, посочи Яне Янев.

Председателят на комисията каза още, че ще иска среща с вътрешния министър Цветан Цветанов, за да получат членовете на комисията информация за помилвани лица, при които има утежнени обстоятелства и рецидив с последващо престъпление.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване