03/14/12 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Всеки седми у нас спестява пари от заплата

Всеки седми българин спестява пари от заплата, като 20 на сто от тези хора заявяват, че ще заделят по-малко средства през 2012 г. Това сочи проучване за „Поведението на потребителите в контекста на икономическата обстановка”, проведено от маркетинговата компания „Прагматика” през февруари. Изследването отчита, че в последните две години хората, които спестяват, не са се променили, но близо 50 на сто от анкетираните не планират извънредни разходи.
Българите все още усещат икономическата криза и това оказва силно влияние върху тяхното потребителско поведение, коментира Юлиан Добрев, изследователски директор в агенцията. Според него, въпреки че страната ни отчита стабилни макроикономически резултати, потребителят остава песимист относно бързото справяне с рецесията. Промените в поведението силно се влияят от общото усещане за стабилност и, разбира се, усещането за благоприятни нива на доходите и разходите, което прави едно домакинство. Едва когато приходите се стабилизират можем да очакваме „разчупване” и активизиране на потреблението, категоричен е Добрев. Думите му са подкрепени и от данните от изследването, според които 95 на сто от гражданите са на мнение, че липсват ясни индикации за дългосрочна промяна на икономическата ситуация в България. Освен това 43 на сто от домакинствата смятат, че страната ни ще излезе от кризата едва след 2013 г.
Проучването отчита, че през изминалата година 70 на сто от изследваните лица са декларирали, че разходите им значително са се повишили. В същото време всеки втори българин е запазил нивото на своите доходи, а 41% от анкетираните дори са получавали по-малки месечни възнаграждения. Очакванията на домакинствата за 2012 г. са с лек оптимистичен нюанс, като 27% смятат, че доходите им през тази година ще се увеличат, а 43% се надяват да запазят сегашната си работа при същите доходи. Важно е да се отбележи, че сред хората между 25-34 години се наблюдава тенденция за повишаване на очакванията за бързо професионално развитие и увеличаване на доходите на годишна база, коментират от „Прагматика”.
Домакинствата са обяснили, че са склонни да похарчат пари само за крайно належащи дейности като неотложен ремонт на жилището (21%) или неотложен ремонт на автомобила (14%). За да финансират тези си дейности, 51% от лицата ще разчитат на средства, които ще заделят през годината, а всеки шести от тях ще разчита на кредитиране от банка. Половината от анкетираните са уточнили, че планират да закупят техника за дома през настоящата година. Най-желани са телевизорите (11%) и преносимите компютри (9.5%).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване