03/14/12 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Как спасяват хора на културата по време на криза - американски уроци за Вежди и Бойко

Опашка пред заведение, раздаващо безплатно кафе и кифли на безработни по време на Голямата депресия.

За тези от вас, които нямат време ще сбия следващите редове в няколко изречения: Правителството на САЩ по време на Голямата Депресия (30-те на ХХ в.) решава да финансира хората на изкуството и създава Проекти за спасяването на интелектуалния капацитет на нацията, осъзнавайки че те са приоритет. В тази история участват Орсън Уелс, Последният етиопски император, Мусолини, Рузвелт, вуду-кукла, виновна за смъртта на един театрален критик, Американски трудови лагери и Американски “агитпроп”.

По време на Голямата Депресия правителството на САЩ създава най-мащабния театрален проект в света Федерален Театрален Проект - организиран, финансиран и по-късно забранен от същото това правителство. През 1935 г. по заявка на Рузвелт се създава т. нар. Федерален Театрален проект, с цел да се организира работа за артисти, художници, композитори и изобщо за хората на изкуството, тежко пострадали от „ефектите” на Голямата депресия. Този проект си остава и най-грандиозният в историята на САЩ, свързан с организиране и продуциране на театрални събития, изцяло финансиран от Федералното правителство. ФТП е част от големия Федерален Проект номер Едно като част от Works Progress Administration, проект, който е имал за задача да създава работни места в различни области, като заплащането е почасово и не бива да надвишава 30 часа на седмица (тук влизат проекти от строителството и надомната работа до проекти в областта на изкуството и науката). Развиват се и благотворителни дейности, но акцентът пада върху грижата за подпомагане на тези части от обществото, които са пострадали най-тежко от Голямата депресия – а именно жените и тъмнокожото население. Федералният Проект номер Едно (Federal Project Number One) е специален – той касае хората на изкуството и се дели на пет основни проекта: Федерален Писателски проект, Федерален Театрален проект, Федерален Музикален проект, Федерален Арт проект и Проучване на историческото наследство (към големия проект WPA влиза и Проект на Математическите таблици, който имал за цел да създава работа за безработните математици и се оказва един от изключително успешните, особено в областта на науката).

Театър, с надписи за представление от т. нар. “Живи вестници” - американски “агитпроп”.

Всичко това е под шапката на грандиозния план New Deal на Рузвелт, за справяне с последствията от Голямата Депресия, който е основан на принципите на т. нар. три „Р”-та: Relief, Recovery, Reform – три стъпки за преодоляване на кризата, които са: 1. Relief – подпомагане на безработните и бедните (т. е. създаване на работни места); 2. Recovery – възстановяване на икономиката до нормалните й нива; 3. Reform – реформиране на финансовата система, за да се избегне нова депресия. Обърнете внимание на реда, в който са подредени стъпките за справяне с Голямата Депресия. Реформите са на последно място. Първо се създава работа – с прости думи казано, първо се дава възможност сам да си помогнеш, без да губиш самоуважение, а после се реформира системата.

В частта за подпомагане на безработните и бедните влизат и петте проекта в областта на изкуствата (1935-1939 г.). В тях участват изключително много журналисти, писатели, музиканти, композитори, художници, театрали, артисти, изследователи, критици и др., на които няма как да изредя имената.

С пълното съзнание за необходимостта от запазване на интелектуалния капацитет на нацията под шапката на този грандиозен проект излизат множество продукти. Федералният Театрален проект е имал за задача да изгради национална театрална програма за създаване на заетост на хиляди безработни артисти за възможно най-кратък период от време. Съветникът на Рузвелт Хари Хопкинс, който е в дъното на идеята за проекта, обещава, че театралният проект ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване