03/14/12 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Опозицията поиска анкетна комисия за цените на лекарствата

Парламентарната опозиция даде ултиматум на ГЕРБ да гласува до идната сряда анкетна комисия за разследване на скандала с лекарствата. В противен случай те ще създадат втора неформална комисия по подобие на тази, разследваща случая „Мирослава“ в Перник. Комисията за лекарствата ще трябва да проучи скандала с цените на медикаментите и ако е в неформален вариант, би се състояла само от депутати на БСП, ДПС, Синята коалиция и независими.
Все пак възможно е въпросната комисия да бъде и официална и да е с участието и на народни представители от ГЕРБ. Предложението за сформирането й дойде вчера в началото на пленарния ден от народния представител от Коалиция за България Мая Манолова. Тя поиска то да бъде вкарано като извънредна точка в седмичната програма на НС.
ГЕРБ изненадващо гласуваха „за“ искането на Манолова, но не приеха точката да бъде втора от дневния ред за четвъртък. Така тя остана като последна за седмицата и е твърде вероятно да не се стигне изобщо до нея.
Това вбеси опозицията в лицето на социалистката Мая Манолова и Лютви Местан от ДПС, които разтълкуваха поведението на ГЕРБ като тактика за отлагане на проблема до безкрай. Официална комисия със сигурност няма да има, затова създаваме паралелна, заявиха на специална пресконференция в парламента Манолова и Местан.
Според Лютви Местан оставката на министър Стефан Константинов вече няма да е достатъчна за потушаването на скандала, тъй като бюджетът е ощетен с милиони, а определени корпоративни интереси са се облагодетелствали от безотговорното поведение на властта.
Уволнението на Константинов се смята вече за почти сигурно, като се очаква то да стане факт до края на седмицата. Все още не е ясно кой ще го замести, но според слуховете премиерът Бойко Борисов ще търси човек с мениджърски качества, който е извън лекарските среди, заради тройния провал на министрите доктори в кабинета на ГЕРБ досега. Преди няколко дни премиерът заяви, че ако има нов здравен министър, той ще е от „тежката артилерия на партията“.
Още не е ясен и новият управител на здравната каса след оставката на Нели Нешева. Решението трябва да вземе парламентът до 21 март, като засега единственото спрягано име е Калина Пенчева - шеф на дирекция „Лекарствени продукти“ към НЗОК.



Цветан Райчинов: Имах оферта за министър


Предложиха ми да стана министър на здравеопазването, но имах причини да откажа, защото един административен пост на министър не може да се сравнява с председател на Българския лекарски съюз. Това каза вчера пред БНТ д-р Цветан Райчинов.
От думите на Райчинов обаче не стана ясно кога е получил офертата и дали тя е дошла от кабинета на Бойко Борисов или от предишни правителства.
Според преизбрания преди дни шеф на БЛС министърът на здравеопазването Стефан Константинов „не е в час“ и „явно ние с него не можем да работим“. С минимална промяна в Наредба 10 скандалът с цените на лекарствата можеше да се избегне, каза още Райчинов.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване