03/15/12 19:49
(http://www.klassa.bg/)

България обяви, че излиза от "Бургас - Александруполис"

Надзорният съвет по проекта за строителство на петролопровода „Бургас-Александруполис“ е одобрил на заседанието си на 14 март план за минимизиране на разходите по проекта, съобщи вицепрезидентът на "Транснефт" Михаил Барков, цитиран на сайта на руската агенция Русенерджи. По думите на Барков България е предупредила партньорите си за излизането си от проекта и си е определила срок от една година за изпълнението на това решение. Той добави, че това е политически въпрос и ще се решава на правителствено равнище. "Транснефт" е компанията, участваща в проекта от руска страна. "Основното постижение е общото разбиране на всички акционери, че независимо от съдбата на проекта е необходимо да бъдат минимизирани разходите. Надзорният съвет одобри план за минимизиране на разходите, прието е финансиране за изпълнението на този план", заяви той.
"Както България, така и Гърция заемат много конструктивни позиции, но въпреки това последните преговори бяха много трудни", допълни той. През декември властите в България обявиха, че планират да прекратят действието на междуправителственото споразумение по проекта за строителство на трансбалканския петролопровод, припомня Русенерджи. Българският министър на финансите Симеон Дянков съобщи тогава, че правителството на страната е взело решение да прекрати участието си в проекта, тъй като според него е икономически неизгоден, допълва агенцията.
По-рано „Транснефт“ бе заявила, че проектът ще бъде замразен. Офисът на „Трансболкан пайплан“ (Trans-Balkan Pipeline), компанията оператор на проекта, в Амстердам обаче се запазва, припомня Русенерджи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване