03/15/12 10:28
(http://radiomilena.com/)

ВКС осъди окончателно на по 10 години затвор виновните за катастрофата на Бакаджика

Върховен Касационен Съд София остави в сила Решение по НОХД №204/2011г. на Апелативен съд Бургас, с което е изменена Присъда по НОХД №52/2010г. на Окръжен съд Ямбол, образувано по внесен от Окръжна прокуратура Ямбол обвинителен акт, в частта, с която подсъдимият СЛАВИ МИЛЧЕВ СЛАВОВ е признат за виновен в това, че на 28.05.2008г. в м.”Бакаджик” Област Ямбол, като управител на ЕТ ”ЕМ-СИ-АЙ”, причинил смъртта на повече от едно лице, а именно на 18 лица, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по смисъл на Закона за автомобилните превози, представляваща източник на повишена опасност, като е нарушил разпоредбите на Наредба №33/99г. за обществен превоз на пътници и товари на територията на РБ и деянието представлява особено тежък случай, поради което и на основание чл.123 ал.ІІІ предложение трето от НК и във вр. с чл.54 от НК го осъжда на лишаване от свобода за срок от 10 години при първоначален „общ” режим на изтърпяване.

Със същото решение подсъдимият СЛАВИ МИЛЧЕВ СЛАВОВ е признат за виновен в това, че по същото време и място като управител на ЕТ ”ЕМ-СИ-АЙ”, причинил средни телесни повреди на повече от едно лице, а именно на 6 лица, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по смисъл на Закона за автомобилните превози, представляваща източник на повишена опасност, като е нарушил разпоредбите на Наредба №33/99г. за обществен превоз на пътници и товари на територията на РБ, поради което и на основание чл.134 ал.ІІІ предложение второ вр. с ал.І от НК и във вр. с чл.54 от НК го осъжда на лишаване от свобода за срок от 2 години и 6м. при първоначален „общ” режим на изтърпяване. На основание чл.23 ал.І от НК, Съдът е определил едно общо наказание от 10г. лишаване от свобода при първоначален „общ” режим на изтърпяване.

Със същото Решение ВКС е потвърдил съдебния акт на АС-Бургас, с който подсъдимият ГОСПОДИН ГОСПОДИНОВ ДИМИТРОВ е признат за виновен в това, че  на 28.05.2008г. в м.”Бакаджик” Област Ямбол при управление на мпс – автобус м.”Чавдар”, собственост на ЕТ ”ЕМ-СИ-АЙ”, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на и телесни повреди на повече от едно лице, а именно смъртта на 18 лица и средни телесни повреди на 6 лица, като деянието представлява особено тежък случай, поради което и на основание чл.343 ал.ІІІ предл. трето б.”Б” предл.второ вр. с ал.ІV вр. с чл.342 от НК във вр. със ЗДвП и на основание чл.54 от НК го осъжда на лишаване от свобода за срок от 10 години при първоначален „общ” режим на изтърпяване. На основание чл.343г от НК съдът е лишил подсъдимият Господинов от право да управлява МПС за срок от 13г.  Решението е окончателно.

Административният ръководител Апелативен прокурор при Апелативна прокуратура Бургас г-н Емил Христов е предложил на Висшия съдебен съвет на РБ, наблюдаващите прокурори при ОП-Ямбол г-н Георги Ханджиев – Окръжен прокурор при ОП-Ямбол и и г-жа Димитринка Георгиева –  зам. Административен ръководител при ОП-Ямбол за поощрение за проявения висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения във връзка с приключването на наказателното производство по горепосоченото дело.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване