03/15/12 14:42
(http://radiomilena.com/)

Историческият музей в Поморие получи дарение

Исторически музей – Поморие получи дарение от Министерството на отбраната – стрелково и артилерийско въоръжение. По разпореждане на министъра на отбраната Аню Ангелов шефовете на логистични военни складове в Карлово, Казанлък и Велико Търново предадоха безвъзмездно за културната институция военните експонати.
Оръжията, предварително обезопасени, постъпиха в сградата на музея. Сред тях най – атрактивните са легендарната тежка картечница „ Шварц лозе” от времето на Първата Световна война, револвер „Сент етиен” от 1873 г., ракетен немски пистолет, картечница „ДШК” от 1945г., пушки и карабини „Манлихер” и  „Маузер”.

От Карлово и Казанлък пристигнаха две артилерийски оръдия – Пушка – гаубица 152 мм., Д – 20 и гаубица М – 30, 122 мм. от времето на Втората световна война.

С даренията от Министерството на отбраната се обогатява фондът на музея за бъдеща изложба, посветена на героизма на българската армия.

От Поморие и неговия район има сведения за участници в Балканските войни, Първата Световна война, както и в заключителния етап на Втората Световна война в Европа. Това предоставя  възможност за обогатяване на музея с много и разнообразни свидетелства за събитията  от  това  време.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване