03/16/12 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Израел се готви от години за удар срещу Иран

Асошиейтед прес

Повече от десетилетие Израел систематично подготвя армията си специално за евентуален удар по ядрените обекти на Иран. Страната изпраща военновъздушните си сили на тренировъчни мисии с полети на дълги разстояния, снабдява се с американски бомби за разрушаване на бункери и укрепва противоракетната си отбрана.

Заплахите на министър-председателя Бенямин Нетаняху да нанесе удар срещу Иран, които той отправи миналата седмица при високопоставената си визита в Белия дом, не са празни приказки. Въпреки че възможна едностранна атака на Израел вероятно не би ликвидирала иранската ядрена програма, тя изглежда способна, поне засега, да нанесе тежки поражения.

“Ако Израел нападне, намерението ще е по-скоро с това да се изпрати послание за решимост - политическо послание вместо тактически ход”, каза Ифтах Шапир, бивш офицер от израелските ВВС, който сега е военен анализатор в телавивския аналитичен център Институт за изследвания на националната сигурност.

Израел, наред със САЩ и други западни страни, смята, че Иран е предприел решителни стъпки към разработването на ядрени оръжия. Международната агенция за атомна енергия изрази своята загриженост в докладите си, но отбелязва, че инспекторите й не са намерили преки доказателства, че Ислямската република върви към създаване на ядрено оръжие.

Израелските лидери обаче твърдят, че времето изтича все по-бързо. Те все по-настойчиво призовават за твърди обединени международни действия срещу Иран, макар че подчертават, че са готови да действат и сами, ако се наложи.

Израелски представители от сферата на отбраната смятат, че Ислямската република има възможност да произведе високо обогатен уран за оръжия в рамките на шест месеца. След това ще се нуждае от още година или две, за да разработи начин да създаде атомна бомба, предричат те.

Но Израел смята, че прозорецът за действие ще се затвори доста по-рано. Представители казват, че в идните месеци Иран ще е преместил достатъчно от ядрените си обекти под земята, далеч от обсега на конвенционалната военновъздушна мощ, както и че светът ще е безсилен да го възспре. Министърът на отбраната Ехуд Барак нарича това “зона на имунитета”.

Представители от сферата на отбраната признават, че от години се разработва план за удар срещу Иран, като от ВВС очакват да поемат водещата роля в това, което би било изключително трудна операция. Те говориха при условие да не се разкрива самоличността им, тъй като обсъждат деликатни военни въпроси.

Израел разполага с общо 300 бойни самолета, но в мисията ще участват около 100, допускат представителите. Те ще включват щурмови самолети, както и други, които ще бъдат използвани за ескорт, поразяване на вражеската авиация и зенитни батареи, както и за осигуряване на поддръжка като комуникации и издирване и спасяване.

Най-мощна е ескадрилата от 24 бойни самолета Ф-15i - американски машини, способни да носят тежки бомби, които евентуално биха могли да включат тежащите над 2 тона Джи Би Ю-28 с лазерно насочване, закупени от САЩ. Тези бомби за разрушаване на бункери биха имали централна роля в каквато и да е операция.

В добавка към това Израел разполага с четири ескадрили, или с около 100 бойни самолета Ф-16. Тези самолети са по-маневрени във въздуха, могат да атакуват наземни цели, но са и идеални за ескорт на по-тежките щурмови самолети. ВВС също така са разработили и безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, които могат да извършват разузнавателна, комуникационна или друга поддръжка при каквато и да е мисия.

Експерти смятат, че някои от израелските бойни самолети, дори и техните Ф-16, оборудвани с подобрени резервоари, не могат да прелетят разстоянието в двете посоки без презареждане - в зависимост от маршрута, както и от бомбения товар. Израел, който разполага с осем самолета цистерни, може да презареди самолет само за минути, въпреки че не е ясно къде би могло да се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване