03/18/12 10:55
(http://radiomilena.com/)

Бойко за младите си министри: Ако са стари, ще са от Държавна сигурност

 Премиерът Бойко Борисов застана твърдо зад политиката си да налага млади министри в правителството. Той се включи по телефона в тв предаването „Насреща: Люба Кулезич“, провокиран от критиките на двамата гости в студиото – Едвин Сугарев и Александър Каракачанов, предаде БЛИЦ. „Ако са стари, министрите ми ще са от Държавна сигурност. В случая не могат да бъдат упрекнати поне в това“, отсече премиерът и добави: „Всички са завършили в Америка, в Англия, във Франция… Имат по 2-3 висши образования“.
Въпреки че първоначално останаха доволни от отговора и дори го аплодираха, Сугарев и Каракачанов използваха момента, за да нападнат вицепремиера Симеон Дянков. Тя изразиха категоричната си позиция, че липсата на политически опит играе лоша шега на финансовия министър и той е трябвало да бъде сменен заедно с вече бившия икономист №1 Трайчо Трайков.

МИНИСТРИТЕ ПОД 40 ГОДИНИ В КАБИНЕТА „БОРИСОВ“:
Николай Младенов, външен министър – 39 години
Ивайло Московски, транспортен министър – 39 години
Диана Ковачева, правосъден министър – 36 години
Лиляна Павлова, регионален министър – 34 години
Делян Добрев, икономически министър – 33 години
Десислава Атанасова, здравен министър – 33 години
Борисов също така обяви, че шансовете Русия да се превърне в енергиен партньор на България чрез АЕЦ „Белене“ са нулеви. Той подчерта, че носи лична отговорност за окончателното решение и в никакъв случай разжалваният икономически министър Трайчо Трайков не може да има по-тежка дума по въпроса. „Едвин Сугарев да прочете много внимателно стенограмата ми от разговора с президента – три години спазвам казаното. Спряхме „Бургас – Александруполис“ и извадихме България оттам. Няма да правим българо-руска централа в Белене, вече трета година спазвам това. И никакъв Трайков, или Трайчо, или който и да било, не може да вземе това решение без мен! По време на моето управление аз българо-руска централа в Белене няма да правя. Това правителство не подкрепя монополи -  за разлика от тези, които подкрепяхте в СДС“, обясни Борисов.
Телефонното включване на премиера бе провокирано от критиките по негов адрес от страна на гостите Александър Каракачанов и особено Едвин Сугарев, който се зачуди защо Борисов твърди, че няма да има българо-руски енергиен проект в Белене, но в същото време призовава президента Росен Плевнелиев да проведе референдум. „Това е друга тема“, лаконичен бе отговорът на министър-председателя.
Той подчерта, че уважава дълбоко събеседника си и го смята за много по-почтен от някогашните му съмишленици в СДС. Въпреки това обаче Бойко Борисов изрази недоволство, че борбата със създадените по „синьо“ време монополи не се подкрепя от Сугарев, а точно обратното – използва се като платформа за производство на обвинения.
Борисов подкрепи външния министър Николай Младенов и го похвали за свършената от него работа в Катар. За разлика от уволнения икономически министър Трайчо Трайков, той похвали дипломат №1 за посещението в пребогатото емирство и подчерта, че там е сключено споразумение за инвестиране на 100-ина милиона евро в България. „Николай Младенов се справи прекрасно. За два дни имах две срещи с емира и две – с министър-председателя на Катар, който е може би най-влиятелният човек в Персийския залив. Точно той дойде в хотела ни, за да се здрависа с всеки от нашата делегация и да каже, че започваме да работим по проект в България за 100 милиона“, обясни Борисов.
Той отрече категорично Николай Младенов да се ползва с някакви привилегии, обявявайки точно обратното: „Години наред съм толерирал Трайчо Трайков. Дори, ако си спомняте, казах, че 2012-а е годината на Трайков, на растежа. Стана обаче март. И какво? Нищо. Да чакам септември-октомври ли? Капката, която преля, е мудността на работата в Министерството на икономиката.“
Борисов подчерта, че няма как икономическият министър Трайчо Трайков да не носи отговорност за проваления бизнесфорум в Катар, защото събитието все пак е било в неговия ресор. „И когато на икономическия форум няма представители на Катар, които всъщност идват в 6 ч вечерта с цялата си тежка артилерия в нашия хотел, поглеждам и виждам на плажа министър Трайков“, възмути се премиерът.
Той не отрече твърденията на Трайков, че всички от делегацията са били на плаж, но уточни, че по-важно е не дали си се пекъл на слънце, а кога точно си го правил. „Има време, когато хората си вършат работата, има време за всичко. Казах им:  вместо на официален обяд, всички да отидат да видят морето, плажа. И оттам си тръгваме за вкъщи. Като добър началник, съм осигурил време за всичко. Но не може точно когато тече икономически форум в Катар и скандал в България, ти да се мажеш с крем на плажа!“, завърши Бойко Борисов, цитиран от  actiualno.com.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване