03/18/12 19:09
(http://www.klassa.bg/)

ЕС протестира срещу екзекуцията на терористи в Минск

Първият дипломат на ЕС Катрин Аштън протестира срещу екзекуцията на двама терористи в Беларус, осъдени за терористичния атентат в метрото на Минск през април, съобщи РИА „Новости“. Аштън призова властите да въведат мораториум върху изпълнението на смъртното наказание, което единствени не са отменили в Европа.
Смъртните присъди са били изпълнени в събота по данни на беларуските медии. При терористичния атентат на метростанция “Октябрьская” на 11 април 2011 г. загинаха 15 души, ранените бяха над 300. Терористите бяха открити 24 часа след атентата, в дома на единия намериха и лаборатория за експлозиви. Възпоменателни акции в памет на осъдените за терористичния атентат в минското метро Дмитрий Коновалов и Владислав Ковальов бяха проведени в Москва и Минск, след като смъртните им присъди бяха изпълнени. Коновалов и Ковальов са си признали не само за атентата в метрото на Минск, а и други атаки, като прекият извършител е бил Коновалов. По-късно Ковальов заяви, че му е бил оказван натиск да признае, припомня Лента.ру. Смъртната присъда беше потвърдена от Върховния съд, а президентът Александър Лукашенко отказа да ги помилва.
В събота вечерта познати и симпатизанти на Владислав Ковальов са започнали да носят цветя пред дома му във Витебск. Те изразяват съмнение във вината му и са недоволни от бързата присъда. В събота започна и акция пред беларуското посолство в Москва под лозунга “Те бяха убити по прищявка на Лукашенко”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване