03/18/12 19:17
(http://www.klassa.bg/)

Защо светът не се намесва в Сирия?

Сирия обвини Катар и Саудитска Арабия, че помагат на опозицията в страната с оръжие. Обвиненията вероятно са основателни – това е един от основните начини за борба с режими като този на Башар Асад. Специалистите отдавна смятат, че опозицията трябва да получи помощ или ще бъде смазана, а ако това стане - режимът не е показал склонност да се сдържа при проливането на кръвта на собствените си граждани. Въпросът е по-скоро защо международната общност се намесва едва сега? Вчера се навърши една година от началото на конфликта. Живеещите в София сирийци ни поканиха да се включим към протестите им пред “Ариана” и ние отидохме. Защо световната общност не се намеси по-рано?
Причините са много. От една страна, без решение на Съвета за сигурност на ООН подобно действие би изглеждало като едностранна намеса на Запада, независимо колко страни го подкрепят. През Съвета за сигурност то не може да мине, защото постоянните членове Русия и Китай ще наложат вето, както вече видяхме. Легитимността на ООН като форум за вземане на общи решения е силен инструмент, но в случая – недостъпен.
От друга, никоя от арабските страни не искаше да рискува ответни действия от страна на Иран. В крайна сметка вероятно вече го правят, ако вярваме на Асад – но няма да го признаят. Въпреки че дори “Хизбула” се разграничи от режима в Дамаск, остават съюзниците му в Техеран. А за тях Сирия е важна както поради стратегическата си позиция, така и защото е единственият истински съюзник на шиитски Иран в региона, доминиран от сунитски режими. Възможен ответен удар е малко вероятен, но никой не иска да рискува.
Ако режимът в Иран бъде свален утре, Асад ще си замине най-късно вдругиден. Но в сегашната ситуация мерките ще останат половинчати и скрити поне още известно време.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване