03/18/12 15:47
(http://www.klassa.bg/)

„Набуко“ се скъсява и ще тръгва от България

Консорциумът, който изгражда газопровода „Набуко" - Nabucco Gas Pipeline International, е представил официално нов проект за тръбата, който е с двойно по-малък капацитет, съобщи „Файненшъл таймс“. Според новите виждания проектът трябва да бъде с капацитет 16 млрд. куб. м газ годишно и да започва от българо-турската граница. Финалната му дестинация ще бъде отново австрийският хъб Баумгартен. Основните количества газ се очаква да дойдат от азербайджанското находище „Шах Дениз 2“.
Като причина за намаляването на капацитета е посочена несигурността на газовите източници заради политическите разногласия между Иран и Европа. Освен това ситуацията се усложнява допълнително и от липсата на споразумение за разделяне на Каспийския басейн, откъдето трябва да дойде основното количество природен газ. Против намаляването на капацитета се обявиха от германската RWE, които настояват „Набуко“ да се придържа към първоначалните си планове.
И старият, и новият проект имат един и същ пазар и маркетинг. Единствената разлика е капацитетът. Според експерта Фрайдеман Мюлер от Германския институт за международна политика обаче новият "Набуко" ще губи стратегическото си значение заради по-малкия си капацитет. Изданието обаче не обяснява колко ще струва изграждането на проекта според новите параметри.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване