03/18/12 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Над 25 хил. служители вече работят на пълен работен ден

Над 25 000 души, които са били осигурявани на 4-часов работен ден, вече работят на пълно работно време и фирмите им ще внасят осигуровки на двойно по-висок доход. Това стана ясно след съвместни проверки на НАП и Инспекцията по труда, които започнаха през миналата есен. От приходното ведомство припомниха, че в началото на акциите е било установено, че 164 хил. служители в страната се водят на половин работен ден. От извършените близо 10 хил. проверки от двете институции е станало ясно, че над 70% от тези хора всъщност полагат труд по 8, 10 или дори повече часа дневно.
От НАП уточняват, че работата на половин работен ден ощетява освен бюджета с данъци и осигуровки, но и засяга неблагоприятно осигурителните права на хората. Ако работникът се съгласи да бъде осигуряван на 4 часа, а разликата до реалната му заплата да бъде изплащана на ръка и без данъци и осигуровки, то трудовият стаж, който ще му е необходим за пенсия, ще бъде изработен за двойно по-дълго време. Това на практика означава, че човек с повече от 10 години стаж, осигуряван на половин работен ден, може никога да не се пенсионира, допълват от НАП.
От приходното ведомство въведоха през февруари нова електронна услуга, която позволява всеки гражданин да провери в интернет на какво работно време и възнаграждение го осигурява неговият работодател. До момента около 23 хил. физически лица имат издадени персонални кодове, като с тях средно дневно правят по 1500 справки в сайта на НАП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване