03/18/12 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Онкоболните у нас се увеличават, няма скринингова програма

Основната причина за увеличаващата се заболеваемост от рак у нас е, че в България няма национална скринингова програма за ранна диагностика и обществени механизми за контрол върху изразходването на средствата в здравеопазването.
Това заявиха вчера от сдружението "Онкоболни и приятели" и Клуба за борба с рака.
Основните проблеми, с които се сблъскват страдащите от онкологични заболявания у нас, са затрудненият достъп до специалисти, изследвания и усложнената процедура за получаване на лекарства. Липсвали и постоянно действащи екипи от специалисти за комплексно лечение, като хирурзи, патоморфолози, онколози, имунолози и психолози.
Другият основен проблем пред болните според пациентските организации е чисто социален и е свързан с безработицата сред страдащите от онкологични заболявания. Нерядко те губели бизнеса си или работните си места, а в същото време липсвали програми за преквалификация и трудова реинтеграция.
Заради променената процедура за получаване на хормонални лекарства онкопациентите са се превърнали в куриери, разнасящи документация между лични лекари, лаборатории, онкоцентрове, здравната каса и аптеките, отбелязаха от сдружението и препоръчаха новият здравен министър да даде указания на НЗОК за промяна на правилата.
В Националната здравна карта са предвидени консултативни онкологични центрове само в 12 области, което обрича пациентите на непрекъснато пътуване, каза председателят на "Онкоболни и приятели" Красимира Пеева.
През миналата година в Ямбол например са регистрирани 3600 души с ракови заболявания. В областния град обаче няма нито един онколог, радиолог или алерголог и на болните се налагало да пътуват общо 200 км в до Бургас за различни процедури, контролни прегледи или консултации. Отделно често се случвало талоните за преглед да свършват и понякога да се чака със седмици за получаването им.
В сдружение "Онкоболни и приятели" се притесняват и от намаляването на броя на онколозите у нас и от нагласата на голяма част от лекарите да търсят работа в чужбина. Според Красимира Пеева държавата трябва да помага на желаещите да специализират онкология и да сключва договори с тях за работа за определен период в даден град в България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване