03/18/12 18:53
(http://www.klassa.bg/)

Сирия обвини Катар и Рияд за кървавите атентати

Сирийските медии обвиниха Саудитска Арабия и Катар за атентатите тази събота в Дамаск, при които загинаха 27 души и бяха ранени 140, предаде АФП.
Рияд и Доха са призовавали да се въоръжи опозицията, а според арабски дипломат Саудитска Арабия изпраща оръжия на опозиционната Сирийска свободна армия. Официалните медии, подкрепяни от режима на Башар Асад, обвиниха катарския премиер Хамад ал Тани и саудитския крал Абдула ал Сауд в “тероризъм”, както и че въоръжават и подкрепят терористи.
Атентат с кола-бомба беше извършен и вчера в сирийския град Алепо близо до сграда на силите за сигурност, предаде “Ал Джазира”. Загиналите са най-малко трима, а ранените - 25. Опозицията съобщи също и за боеве със силите на режима в северната и южната част на страната и в предградията на столицата Дамаск. В столицата е била разпръсната и демонстрация с участието на над 200 души.
Протестите не се ограничиха до Сирия. Във Вашингтон хиляди активисти, предимно американци от сирийски произход, се събраха пред Белия дом, като поискаха да се “спре клането”, а “светът да полага повече усилия”. Махмуд Катаб, председател на Сирийския американски съвет, заяви, че е уморен само да слуша думите на президента Барак Обама и иска да види действия. Като една от причините да не се намесва администрацията на Обама е посочила разделението на сирийската опозиция, която няма единен орган. В събота обаче пет опозиционни групировки обявиха, че създават нова коалиция, която ще действа независимо от подкрепяния от Запада Сирийски национален съвет. Все още не е избрано име, но в новата организация влизат либералното Национално движение за промяна, Ислямисткото движение за родината, Блокът за освобождение и развитие, Тюркменският национален блок и Кюрдското движение за нов живот. Те подчертават, че целта им не е да се противопоставят на Сирийския национален съвет, а “да обединят опозицията”, която не се е присъединила към подкрепяната от Запада групировка. Според тях СНС е “временна структура, която ще изчезне с времето, докато нашата коалиция е по-дългосрочно обединение, което ще бъде тук след освобождението на Сирия”. Активистите в страната често критикуват съвета, че няма връзка с протестиращите. Трима високопоставени членове на СНС подадоха оставка, като обвиниха “Мюсюлманските братя“, че се опитват да монополизират получаваните помощи и оръжие, за да печелят влияние в страната.



МВнР прикани българите да напуснат Сирия

Незабавно да напуснат страната, препоръча Министерството на външните работи на всички български граждани, които пребивават в Сирия. МВнР подчертава, че ситуацията в арабската страна “продължава да се влошава”, като “престрелки и експлозии има и в столицата Дамаск”. В петък българското Народно събрание прие със 135 гласа “за” декларация, осъждаща насилието в Сирия и подкрепяща засилването на натиска върху режима. Вчера в София се проведе и протест на сирийската общност в България, която отбеляза една година от началото на революцията с демонстрация до езерото “Ариана”. Сирийците в България напомнят, че по данни на ООН загиналите в Сирия са 9345, а по неофициални данни броят им може да достига 30 хиляди души. В протеста участваха и българи, противопоставящи се на геноцида.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване