03/19/12 19:42
(http://www.klassa.bg/)

На 5 април започва изграждането на 15 км от магистрала "Струма"

На 5 април ще започне изграждането на лот 4 от магистрала „Струма“, каза строителният министър Лиляна Павлова при подписване на договора с изпълнителя на проекта, гръцката компания „Актор“. Трасето е с дължина 15 км и свързва Сандански и граничен пункт Кулата. Предвижда се в участъка да има 17 съоръжения, които трябва да съхранят флората и фауната, защото се преминава през защитени природни паркове, обясни Павлова. „Актор“, спечели търга с предложената най-ниска цена от 55 млн. лева. „Индикативната стойност на проекта беше около 100 млн. лева и със спестените пари ще може да се финансира изграждането на скоростен път София-Калотина“, поясни Лиляна Павлова. Срокът за изпълнение на лот 4 от аутобана е 23 месеца. „Времето за строителство е малко повече, но трябва да се отбележат два зимни сезона, в които не се извършват строителни дейности“, коментира инж. Лазар Лазаров, шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“. По думите му има реална възможност изпълнителят да се справи в по-кратки срокове.
Предварителните проучвания за лот 3 от „Струма“, което включва преминаването през Кресненското дефиле, са възложени и трябва да бъдат направени, преди да се обяви поръчката за изготвяне на идеен проект. Тръжната процедура за избор на изпълнител ще се подготвя от Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. „От лот 3 зависи одобряването на апликационната форма за цялата магистрала“, каза транспортният министър Ивайло Московски. Той обясни, че с подписването на договора за строителство
бюджетът по програма „Транспорт”, чрез която се финансира изграждането на аутобана, е почти изчерпан. Около 3,4 млрд. лева, или над 86% от общите средства са договорени, а в пътния сектор - почти 99 на сто, каза министърът.
Лятото трябва да е готов подробният идеен проект за лот 2 от аутобана, който включва трасето от Дупница-Благоевград и е с дължина 37 км. В този период трябва да бъдат изготвени и парцеларните планове. Планираме дотогава да бъде завършена и процедурата за избор на изпълнител и проектант, заяви още Лазаров. Той обясни, че започва поетапно началото на строителните дейности по отсечките, които се ремонтират с пари от програма „Регионално развитие“. Строителните дейности по всички инфраструктурни пътни
обекти се изместват с 15 дни по-рано заради добрите метеорологични условия, каза Лиляна Павлова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване