03/19/12 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Неизвестен уби три еврейски деца и учител в Тулуза

Разследващите подозират, че смъртоносната атака е свързана с убийствата на трима войници, извършени миналата седмица


Неизвестен стрелец откри огън по еврейски образователен комплекс във френския град Тулуза, убивайки трима от неговите възпитаници и един преподавател, съобщава Би Би Си. При атаката сериозно ранен е още един 17-годишен тийнейджър. Нападателят избягал със скутер.
Нападението бе извършено в понеделник сутринта преди началото на занятията. То е станало пред входа, където родители оставяли по-големите си деца на училище, а по-малките - на детска градина, разположена в същия комплекс. Двама от разстреляните малчугани - на възраст три и шест години, са деца на най-възрастната жертва. Той е 30-годишен учител. Третото дете, покосено от куршумите на стрелеца, е на около 10 години. Неговият родител също преподава в злополучното училище "Озар Хатора".
"Убиецът е стрелял по всеки, попаднал на мушката му", заяви прокурорът Мишел Вале.
По информация на френските медии нападателят бил въоръжен с два пистолета - 9-милиметров и 45-и калибър. Всички жертви били убити с изстрели в главата. Според разследващите има връзка между тази атака и убийствата на трима войници от северноафрикански произход в същата част на страната миналата седмица. Едната жертва бе застреляна в Тулуза, а другите две - на 46 км от града, в Монтобан. При втората атака пострада още един военнослужещ. Нападенията бяха извършени от стрелец, каращ скутер. Използваното оръжие било 45-и калибър.
Френският президент Никола Саркози, който посети мястото на вчерашната трагедия в Тулуза, коментира обаче, че е прекалено рано да се каже дали убийствата са дело на един и същи човек. "Каквото и да се случва, едно може да се твърди със сигурност - това е трагедия за цялата френска нация", заяви държавният глава. Главният равин на Франция Жил Бернхайм също не скри покрусата си и нарече атаката "ужасяваща". Същото определение използва и еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.
Министерството на външните работи на Израел пък изрази увереност, че френската полиция ще изправи виновниците за случилото се пред Темида. Европейска група на равините също осъди „варварската атака” в Тулуза. „Този смъртоносен акт ще има своя отговор. Ние ще погребем загиналите, ще се погрижим за ранените и ще настояваме за правосъдие”, заяви равин Ариех Голдберг, заместник-директор на базирания в Брюксел Равински център на Европа. Той допълни, че цялата еврейска общност ще покаже, че не се е уплашила и огънала. "Ще строим още училища, синагоги и други институции”, категоричен бе Голдберг.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване