03/19/12 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

От края на 2012 тук става като в Гърция, Борисов е безпомощен

Предвидливият българин трябва да се готви за още по-тежка криза

Бойко Борисов обяснява в студиото на бТВ през март 2012 г., че предишните похарчили парите на държавата и той я сварил на минус. Снимка: от екрана

Сътресенията в кабинета, назначаването на четвърти пореден здравен министър и на неук министър на икономиката, изобщо не са най-тревожните новини, които идват от сегашното управление.
Положението е далеч по-страшно.
По-симптоматично е например, че вицепремиерът Дянков заговори за сваляне на ДДС още тази година - в момент, когато намаляват постъпленията в хазната. А, както е известно, половината приходи в бюджета идват от ДДС. Не е ли странно?
А забелязва ли някой ласкавите изказвания напоследък на Бойко Борисов за Меглена Кунева? Че я предпочитал за коалиционен партньор? Или за бившия финансов министър Орешарски - как трябвало да го привлекат да обсъждат финансите?
Какво се крие зад всичко това? Уви, не е поредната сватба на политици, прегръщане на довчерашни врагове. Нито адекватни мерки за финансите.
По-лошо е. Това са отчаяни стъпки на правителството да направи нещо за избягването на фалита и да сподели отговорността като привлече други хора в управлението. Не случайно Кунева заяви, че не ще да влиза в схемите на ГЕРБ.

Положението с финансите на държавата е, без преувеличение, катастрофално. Тя е пред фалит (виж графиката). За почти 3 години управление Борисов похарчи 5 милиарда лева от фискалния резерв и ясно се вижда, че през 2013 той ще се стопи, а после България ще стане като Гърция - ще трябва да взима заеми, за да плаща пенсии и заплатите на полиция, учители и т. н. държавни служители.
Социалистите на пресконференция дори се позоваха на данни на БНБ, че всъщност са похарчени 7 млрд. лева. Все тая, парите свършват напълно догодина, дори още до края на годината, защото в момента приходите спадат, а разходите не намаляват.

Премиерът открито призна пред камерите на Би Ти Ви в сутрешния блок миналия понеделник, че правителството харчи от резерва по 1 милиард лева годишно за пенсии, защото не достигали приходи. И обвини предишните управляващи, че вдигнали пенсиите и оставили държавата на минус (виж тук). В същото предаване призна, че ще посегнат на “Сребърния фонд” от 2 млрд. лева. Обслужващите медии представиха това като положителна мярка - давал пари за лечение на деца, а не обърнаха внимание, че това е прецедент с финансите на държавата.
Потреблението е замряло, производството - също. Приходите в бюджета не достигат. В такъв момент свалянето на ДДС е отчаян ход да се поощри потреблението. Някои икономисти по този повод плахо коментираха, че сваляне на ДДС се прави, когато започне растеж, а не когато пада потреблението.

Паниката избива и в редиците на управляващите. Висш кадър на ГЕРБ - шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, нападна остро вицепремиера Дянков в емблематичното предаване на Николай Бареков по обслужващата телевизия ТВ 7. И водещият - т. нар. Дудук - също гръмогласно се подиграваше на финансовия министър и правеше язвителни забележки. Това не е случайно - Бареков е пуделът на Борисов. Каквото той джафка, премиерът го мисли.

От графиката се вижда, че след 2013 г. държавата ще трябва да взима заеми, за да плаща пенсии и заплати. Това, което не се вижда, е, че още тази година приходите в бюджета намаляват и това ще погълне по-бързо остатъците от резерва, отколкото в предишни години. Данните за фискалния резерв са от Комисията за бюджет и финанси, изнесени от шефката й Менда Стоянова. Според други данни резервът бил 4,3 млрд. лв., а ...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване