03/19/12 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Сметната палата публикува финансови нарушения на предишния кабинет

Многобройни нарушения на финансовата дисциплина в Министерския съвет установи Сметната палата според доклад, публикуван на сайта на институцията. Докладът от одита е за периода 2008 – юли 2009 г., когато управляваше правителството на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Проверката е резултат от искане на настоящото Народно събрание.
Сметната палата засякла редица нередности, като една част от доклада е изпратена и до прокуратурата поради наличие на данни за престъпление.
Според одитния орган при сключването на граждански договори не са защитавани интересите на МС. Засечени са договори, които са без мотиви за тяхната необходимост. Има сключени контракти дори и с чиновници в МС.
„Не са въведени и не функционират контролни механизми, в резултат на което договорите не се изпълняват в определените в тях срокове. По бюджета на МС не постъпват приходи от неустойки от неизпълнените договори“, сочат част от скандалните констатации в документа.
Сметната палата описва и конкретни случаи. Например има контракт с предмет подпомагане дейността на дирекция „Главен инспекторат“. Договорът е сключен с експерт в политическия кабинет на премиера, без да има ясни мотиви за това и при положение, че в щатния състав на МС има длъжности, които биха могли да изпълняват тази функция. Възнаграждението, посочено в договора, не е конкретизирано – „до 4800 лв.“.
Сред скандалните договори е и този с австрийския лобист Хохегер - за утвърждаване положителния образ на България за 1 870 231 лв.
Редовно са сключвани допълнителни клаузи за авансови плащания, обезпечени с банкови гаранции, които покриват само част от изплатените суми. Регистрирани са такива плащания и по договори преди тяхното влизане в сила.
Според одита масово не са се прилагали правилата за възлагане и контрол на изпълнението на обществени поръчки. Информацията за тях е изпращана в Агенцията за обществени поръчки (АОП) след изтичане на нормативните срокове. АОП изобщо не е получавала данни за малките обществени поръчки по чл. 2 от съответната наредба.
В разрез с разпоредбите на закона и наредбите са сключвани договори преди изтичане на срока за обжалване на решението за избор на изпълнител. Както и без да е представяна гаранция за изпълнение.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване