03/20/12 18:46
(http://www.klassa.bg/)

ЕС даде 35 млн. евро за инфраструктурни проекти в Палестина

Палестинският министър-председател Салам Фаяд и първият дипломат на Европейския съюз Катрин Аштън подписаха споразумение за изграждане на водно-пречиствателна централа на Западния бряг и модернизиране на един от граничните пунктове. Сделката на стойност 35 млн. евро бе сключена в Брюксел, съобщава "ИЮ Обзървър". Тя е част от по-голям пакет от помощи за Палестина в размер на 450 млн. евро годишно.
Преди седмици ЕС одобри финансирането на други проекти, които ще бъдат реализирани през 2012 г. и ще струват 150 млн. евро. "Чрез тези инвестиции ЕС ще допринесе за подобряването на начина на живот на палестинците", коментира Аштън. Цената на централата е около 22 млн. евро. Тя ще бъде второто съоръжение от този тип в областта Тубас Таясир и ще пречиства не само питейна вода, но и такава за напояване. По данни на палестинските власти водният сектор на Западния бряг и ивицата Газа не се е развивал през последните 30 години. В резултат на това около 37% от населението в градовете няма достъп до ВиК услуги, а инфраструктурата се руши.
Останалите 13 млн. евро от отпуснатите от ЕС пари ще бъдат инвестирани в модернизацията на контролно-пропускателния пункт Керем Шалом, разделящ Израел от ивицата Газа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване