03/20/12 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Саркози обяви най-висока степен на тревога за Тулуза

Най-високата степен на терористична тревога обяви за Тулуза френският президент Никола Саркози след убийството на 4 души в еврейско училище в града, предаде АФП.
Той подчерта, че французите са “длъжни да постигнат резултат” в откриването на убиеца. Саркози е пратил и писмо до израелския премиер Бенямин Нетаняху, като го е уверил в “пълната решителност” на френските власти да заловят извършителя.
Убитите в Тулуза са равин, двамата му синове и 7-годишно момиченце. Телата им вече бяха изпратени в Израел, за да бъдат погребани там според традицията. Семействата им ще присъстват на церемонията, като заедно с тях заминава и френският външен министър Ален Жюпе.
Балистичната експертиза показа, че те са убити със същия пистолет, с който бяха простреляни двама войници в Монтобан миналата седмица. В издирването му са включени над 200 детективи, като се проверяват всички следи. Издирва се жена, която може да познава предполагаемия убиец според случайно дочут разговор, който е водила във влака по телефона си. Друга следа е предполагаемата камера, с която убиецът е заснел атаката.
Полицията предполага, че нападателят има военна подготовка и е мотивиран или от ислямистки, или от крайнодесни подбуди. Висок е около 175 см и се придвижва с черен скутер “Ямаха T Max 530”, като използва пистолети с калибър 11,43 мм и 9 мм. Поради тези следи бяха проверени алибитата на трима парашутисти, уволнени за участие в неонацистка демонстрация, но те са били отхвърлени като потенциални заподозрени.
Във френските училища от 12 часа българско време вчера беше запазена минута мълчание в памет на четирите жертви в Тулуза по решение на президента Никола Саркози. Самият той отдаде почит с минута мълчание в колеж в центъра на Париж. Минута мълчание в чест на жертвите запазиха от 12 часа и двете камари на френския парламент.
Никола Саркози и Франсоа Оланд се споразумяха да прекратят за три дни предизборната надпревара, а към тях се присъедини и кандидатката на Зелената партия Ева Жоли. Депутатът от управляващата партия Лионел Лука обаче обвини Оланд, че продължава кампанията си въпреки обещанията да я спре, като оцени поведението му като “неприлично”.



Оскверниха еврейски гробища в Полша и Франция

Антисемитски лозунги, нацистки свастики и надпис “Тук е Полша, не Израел” бяха изрисувани на надгробни плочи в еврейското гробище край Високе Мазовецке в източната част на страната. Гробището наскоро е било възстановявано със събрани средства, за да се запази паметта на евреите, които някога са живели там, припомня АП. Полските евреи са избити почти до крак по време на нацистката окупация. Полицията разследва нападението. Еврейските институции по цял свят засилват мерките за сигурност след нападението в Тулуза. Нападнато беше и еврейското гробище във винарския град Еперне. Съборени са 7 надгробни плочи. Според полицията липсата на антисемитски, нацистки или расистки лозунги говори, че целта на извършителите е била кражба, а моментът е съвпадение. Вероятно те са търсели ценни метали, каквито едва ли са намерили. Еврейската традиция изисква починалите да се погребват без скъпоценности.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване