03/20/12 05:05
(http://e-vestnik.bg/)

Швеция става страна без пари в брой

Асошиейтед прес

Швеция беше първата европейска страна, въвела банкнотите през 1661 г.  Сега тя е извървяла по-голямата част от пътя към отърваването от тях. “Не виждам защо въобще вече трябва да печатаме банкноти”, казва бившият член на поп групата от 70-те години АББА Бьорн Улвеус, който е отявлен привърженик на идеята за свят без пари в брой.

В тази високотехнологична страна започват да се оформят очертанията на подобно общество, за неудоволствие на тези, които предпочитат монетите и банкнотите пред цифровите пари. В повечето шведски градове обществените автобуси не приемат пари в брой; билетите се предплащат или купуват със съобщение от мобилен телефон. Малък брой фирми, които стават все повече, приемат само карти, а някои банкови клонове, които правят пари от електронни трансакции, изобщо спират да работят с пари в брой.

“Има градове, където вече въобще не е възможно да влезеш в някоя банка и да използваш пари в брой”, оплаква се председателят на Националната организация на пенсионерите в Швеция Курт Першон. Той казва, че това е проблем за възрастните хора в селските райони, които нямат кредитни карти или не знаят как да ги използват, за да теглят пари в брой.

Залезът на парите в брой е забележим дори в храмовете – като църквата “Карл Густав” в Карлшамн, Южна Швеция, където викарият Йохан Тирберг наскоро постави четец на карти, така че да е по-лесно за богомолците да правят дарения. “Няколко пъти при мен дойдоха хора и казаха, че нямат пари в брой, но въпреки това искат да дарят пари”, заяви Тирберг.

Банкнотите и монетите съставляват едва 3 процента от шведската икономика, докато в еврозоната този дял е средно 9 процента, а в САЩ - 7 процента, показват данни на Банката за международни разплащания, международна организация на централните банки.

Три процента все още са прекалено много, ако питате Улвеус. Общество без пари в брой може да изглежда странна кауза за някой, който е натрупал богатство от песента “Money, Money, Money” (”Пари, пари, пари”) и други хитове на АББА, но за Улвеус това е въпрос, свързан със сигурността.

След като синът му бил ограбен за трети път, той започнал да се застъпва за по-бърз преход към напълно цифрова икономика - ако не за друго, то поне за да се направи по-тежък живота на крадците. “Ако няма пари в брой, какво ще правят те?”, казва 66-годишният Улвеус. Асоциацията на шведските банкери заявява, че свиването на икономиката, основаваща се на парите в брой, вече оказва влияние върху статистиката на престъпността.

Броят на банковите обири в Швеция е намалял от 110 през 2008 г. на 16 през 2011 г. - най-ниското ниво, откакто преди 30 години е започнала тази статистика. Асоциацията казва, че обирите на автомобили, превозващи пари, също е намалял. “Когато в обращение има по-малко пари в брой, нещата са по-безопасни както за персонала, който работи с тях, така и разбира се за обществеността”, казва специалистът по сигурността в организацията Пар Карлсон.

Преобладаването на електронните трансакции и цифровата диря, която оставят те, също така помага да се обясни защо Швеция има по-малко проблеми с корупцията, отколкото страни с по-силна култура на парите в брой като Италия или Гърция, казва преподавателят по икономика Фридрих Шнайдер от университета “Йоханес Кеплер” в Австрия. “Ако хората повече използват карти, те по-малко участват в дейностите на сенчестата икономика”, казва Шнайдер, който е специалист по сенчеста икономика.

В Италия, където парите в брой са обичайно средство за избягване на данък добавена стойност и укриване на печалби от данъчните власти, министър-председателят Марио Монти предложи през декември мерки за ограничаване на трансакциите с пари в брой при плащания под 1000 евро (1300 долара) - от 2500 евро досега.

Обратната ...

Публикувана на 03/20/12 05:05 http://e-vestnik.bg/14229/shvetsiya-stava-strana-bez-pari-v-broy/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване