03/21/12 19:52
(http://www.klassa.bg/)

ЕК: Дефицитът на ИТ специалисти ще достигне 700 хил. души до 2015 г.

Младежите на Стария континент показват сериозен недостиг на компютърни умения. До този извод е достигнала Европейската комисия (ЕК), съобщи Ройтерс. Ситуацията заплашва да окаже влияние върху бъдещата конкурентоспособност на тези хора и да влоши още повече положението с безработицата през следващото десетилетие. Въпреки че младите европейци може да се окажат добри в използването на умни мобилни телефони и са майстори във видеоигрите, на тях им липсват основни и необходими ИТ умения. С нарастващата роля на този тип технологии в бързо променящата се дигитализирана икономика те биха се интегрирали много по-бързо и лесно, ако се научат да извършват минимален набор от действия.
ЕК са отчели и недостига на достатъчно обучаващи се специалисти, които са завършили различни компютърни и ИТ специалности или им предстои да се дипломират в близко бъдеще. Според прогнозите им до 2015 г. дефицитът на такива кадри може да достигне до 700 хил. души и ще засегне водещи дигитализирани икономики, като тези на Великобритания, Франция и Германия. Резултатите от изследването предизвикват още по-голяма загриженост на фона на безработицата в Европа, която обхваща около 24 млн. души. Само сред младежите в Испания и Гърция тя е достигнала до всеки втори. Младите хора трябва да оценят професионалните аспекти на новия дигитален свят, коментира Антонио Таяни, еврокомисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството. Той стартира серия от събития под наслова „Седмица на електронните умения“, която трябва да привлече вниманието и интереса на младежите към проблема, за да се намерят начини за разрешаването му. Това е по-важно от всякога предвид сегашната икономическа ситуация, допълни още комисарят. Това може да се окажат ключовите лостове, които ще повишат креативността, която ще се отрази положително на предприемачеството и новостартиращите фирми.
Европа продължава да се бори с последствията от дълговата криза в зоната, преговорите за трудови реформи в Италия и продължаващите слаби икономически резултати на Испания. Всичко това влияе негативно върху надеждите за възстановяване. Едновременно с това се забелязват и сигнали за оздравяване на стопанството на САЩ, които не само са най-голямата икономическа сила в света, но се явяват и най-сериозният съперник на Стария континент. Китай също се развива добре с около 8 на сто годишно.
Според прогноза на Еврокомисията работните места за висококвалифицирани специалисти ще се увеличат с 16 млн. до 2020 г., докато тези за нискоквалифицирани работници ще намалеят с около 12 млн. Това дава на Европейския съюз определен период от време, за да се опита да стимулира ИТ и дигиталните умения сред младежите. Само по този начин те биха се превърнали в продуктивни членове на световната работна сила. Липсата на качествени работници се превърна в пречка за растеж в сектора на високите технологии, като това създаде заплахи пред иновативността на Европа и конкурентоспособността на Стария континент на световно равнище, добави още Таяни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване