03/22/12 18:48
(http://www.klassa.bg/)

Дянков: Отказваме се от АЕЦ „Белене“

Проектът АЕЦ „Белене“ никога не ми се е струвал икономически и финансово обоснован, заяви вчера пред БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Според него, след като за един проект не се знае какво ще се плати и на каква цена ще е то, по-добре той да не се прави. При посещението си в Москва Дянков е заявил на руските партньори, че скоро българската страна ще каже, че се отказва от проекта. През последната година излязоха и други утежняващи фактори, като например екологичната катастрофа с японската АЕЦ „Фукушима“, и така все повече ми се струва, че този проект не бива да се състои, каза още Дянков. Той добави, че България ще иска да остане партньор с руската страна в икономическата сфера.
Москва вече е произвела единия от реакторите за АЕЦ „Белене“, като той се очаква да бъде подготвен до месец за доставяне у нас. Единият от вариантите за реактора е да го префасонираме като седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Другият вариант е с руска помощ да го препродадем и да започнем да строим наново седми реактор на Първа атомна, обясни Дянков.
Вицепремиерът заяви, че вече са изхарчени 10-15 млн. евро за проекта „Бургас-Александруполис“, от който страната ни се отказа. Неустойки за този проект няма да се плащат. За АЕЦ „Белене“ също са работили юристите, но мисля, че няма да има неустойки, каза Дянков. Той прогнозира, че още 10-15 г. ще се водят съдебни процеси за централата и „ако те ни осъдят по нещо, то ние ще ги осъдим за нещо друго“, смята вицепремиерът.
Новината веднага бе разпространена от руските медии, но коментар от страна на „Росатом“ или Атомстройекспорт“ до редакционното приключване на броя не бе направен.
Последното руско предложение за изграждането на АЕЦ „Белене“ бе тя да струва поне 6,3 млрд. евро, а блоковете можеше да са готови до края на 2018 г. Срокът на договора за централата изтича в края на следващата седмица. Споразумението за строежа бе подписано през 2006 г. между НЕК и „Атомстройекспорт“ и се очакваше цената на проекта да е под 4 млрд. евро.



Трайков ще работи за правителството, но със специална задача

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков ще бъде натоварен със специална задача, за да продължи да работи с правителството, заяви пред БНТ вицепремиерът Симеон Дянков. Мотивите на кабинета са, че той е подготвен по много от темите на енергетиката и икономиката на страната и може да бъде полезен в някои проекти. Кои ще бъдат те, ще стане ясно до дни, в момента се водят разговори с Трайков, заяви финансовият министър.



Нов собственик ще има ГОРУБСО-Мадан до дни

Рудодобивното предприятие ГОРУБСО-Мадан се очаква да има нов собственик в следващите няколко дни, заяви вчера вицепремиерът Симеон Дянков. Той уточни, че става въпрос за българско дружество с опит в добивната област и с разрешително за подобна дейност. До момента три компании са проявили интерес към концесията на обекта, добави той. Досега предприятието бе собственост на "Интертръст холдинг" на Валентин Захариев, но от няколко седмици работниците му стачкуват заради неплатени заплати и лоши условия на работа. Правителството даде ултиматум на Захариев до края на днешния ден да плати заплатите на миньорите. Дянков се е запознал с финансовите резултати на ГОРУБСО-Мадан и според него фирмата трябва да е печеливша заради поскъпването на металите в света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване