03/24/12 22:10
(http://radiomilena.com/)

Д-р Антоанета Грозева е новият председател на фондация „25 века Поморие”

Д-р Антоанета Грозева е новият председател на фондация „25 века Поморие”. Предложението беше направено от избрания от Общото събрание нов управителен съвет, който се състои от следните 11 членове: д-р Антоанета Грозева, Александър Гуджуков, Христо Сариев, Мария Демирева, Елена Йорданова, Мария Ралева, Кольо Николов, Черньо Чернев, Светла Асенова, Атанас Куцаров и Славей Канариев. Избран беше и нов контролен съвет в състав: Величка Славова, Елена Русева и Кръстинка Цветкова. За технически секретар беше избрана Елена Граматикова.
Последното проведено събрание на фондацията бе на 13.05.2005г., стана ясно от отчетния доклад на управителния съвет, който бе прочетен от досегашния зам. председател Христо Сариев.
Много от идеите на фондацията са били „обсебени, ограбени” от други хора и сродни организации, те се реализират и са в полза на града ни, заяви Сариев и посочи „Църковно-славянския фестивал”, „Пленера на художниците инвалиди”, направена бе и първа копка на „Музея на Ахелойската битка”в гр. Ахелой. Въпреки всичко считаме фондацията за необходимост, защото нашето оръжие е духовността, заяви досегашния зам. председател.
Той напомни, че е учредена ежегодна награда за „Най добър рецитатор” по време на „Яворовите дни”, където се връчват 50 лв. и книгата „История на Поморие”.

Поради изчерпване на изданието пред фондацията е стояла задачата за ново преиздаване на том 1 и полагане на усилия за издаване на том 2-ри.

За тази цел по заръка на почетния председател на фондацията инж. Петър Златанов – кмет на Поморие, бе подписано споразумение за съвместна дейност с Международния търговски и културен център „Геопан” със срок от 3 години за популяризиране историята на древния град Анхиало. Общината, „ГЕОПАН” и фондацията се ангажираха с преиздаване на „История на Поморие” – том 1 и в бъдеще време за издаване на том 2. Като партньор на ГЕОПАН фондацията им предаде по нареждане на кмета Златанов оригинала на „История на Поморие” на диск и сумата от 2000 лв. Тези средства са били гласувани от Общинския съвет за преиздаване на книгата, която е факт и се продава в книжарниците – красиво луксозно издание, с което града може да се гордее.
В отчета Христо Сариев заяви още, че не са се изпълнили предварителните уговорки в договора и фондацията е загубила правото да притежава 50% от изданието и собствеността от половината 1000 бр., поради редица причини, уговорки, анекси към договора с неясни клаузи. Към момента на фондация „„25 века Поморие” не е предаден нито 1 брой от изданието. Потърсени са книги и в общината, но новия кмет Иван Алексиев е казал, че и в общината няма оставени екземпляри.
Книгите са необходими на фондацията за да служат за награди, подаръци и др.

Управителният съвет си дава сметка, че не е направено много, по-голямата част от дейността е насочена към издателската дейност и за съжаление не е подобрено финансовото състояние. Фондация „25 века Поморие” изключително разчита на помощта на община Поморие. Може би и заради факта, че почетен председател по устав е кметът на общината, който не присъства на събранието. Черньо Чернев попита организаторите защо Иван Алексиев не присъства, след като по устав е новият почетен председател или някои от неговите заместници? Величка Славова заяви, че ще бъде попитан и ще извести за причините в медиите. На събранието обаче присъства бившият кмет Петър Златанов, Стефан Пейков от ГЕОПАН и др.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване