03/24/12 08:12
(http://e-vestnik.bg/)

Обама превръща слабостите в сила с “енергийна обиколка”

Белият дом предприе съгласувани усилия за трансформирането от политическа слабост в сила на два важни за предизборната година въпроса, които направиха уязвим президента Барак Обама - растящите цени на горивата и спорният закон за здравеопазването, пише “Вашингтон пост”.

Според вестника в сърцевината на стратегията на Обама са опитите да бъдат опровергани твърденията на републиканците, че неговата политика е обусловила поскъпването на бензина, както и да бъде подобрено общественото мнение за здравното законодателство, което от две години е обект на присмеха на опозицията. Така че след месеци на отбрана, посочва “Вашингтон пост”, президентът се кани да направи двете теми печеливши за себе си, каквито бяха те през 2008 г.

Обама предприе двудневна “енергийна обиколка”, която ще го отведе в Невада, Ню Мексико, Оклахома и Охайо, за да окаже подкрепа на инвестициите в нови енергийни източници и да отхвърли обвиненията на републиканците, че е виновен за скока на цените, посочва “Вашингтон пост”.

До голяма степен републиканските критики по енергийната тема се свеждат до отказа на Обама на офертата на една канадска фирма да изгради и експлоатира тръбопровод на име “Кийстоун Екс Ел” с дължина 1700 мили, който ще свързва петролни находища в Канада с рафинерии на брега на Мексиканския залив.

Президентът твърди, припомня “Вашингтон пост”, че решението му е било в отговор на “краткия и произволен краен срок”, поставен от републиканците в Конгреса като част от законодателната инициатива за намаляване на данъците. Тогава мнозина еколози приветстваха решението на Белия дом, който заяви, че компанията “ТрансКанада” трябва да промени проекта и да посочи друго трасе на тръбопровода, което да не минава през уязвимите в екологично отношение пясъчни хълмове в Небраска.

Що се отнася до здравеопазването Обама и съветниците му започнаха кампания чрез анализи в пресата и публични изяви в навечерието на тридневните предварителни заседания във Върховия съд. Министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Катлийн Сибелиъс, министърът на земеделието Томас Вилсак и министърът на труда Хилда Л. Солис бяха пратени във Флорида и Мисури, за да се срещат с колежански вестници, фермерски печатни издания и испанскоезични медии, пише “Вашингтон пост”.

По същата тема “Ню Йорк таймс” посочва, че според източници от правителството днес в Оклахома Барак Обама ще обяви, че се ускорява процедурата по издаване на федерално разрешително за южната половина от петролопровода “Кийстоун Екс Ел”. Републиканците обаче се присмяха на този ход и го нарекоха политическа каскада, целяща само да отклони критиките им към обявеното през януари решение на Обама за отказ от северната половина от трасето от Канада до Къшинг, Оклахома.

Нюйоркският вестник посочва, че в енергийната обиколка, включваща Къшинг и други места, президентът възнамерява да покаже, че не е враждебно настроен към петролната и газовата промишленост, както твърдят опонентите му.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване